ΗΠΑ: Το Τέξας στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα για να «απωθήσει» μετανάστες

Array

Το Τέξας θα αναπτύξει στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κατά μήκος των συνόρων του με το Μεξικό, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την «απώθηση» των παράτυπων μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση έγινε μόλις ένα μήνα πριν λήξει ένα υγειονομικό μέτρο για την Covid-19 που εμποδίζει την είσοδο των αιτούντων άσυλο στη χώρα και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των αιτούντων άσυλο που περιμένουν στο Μεξικό.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι θα το αντιμετωπίσει σαν να επρόκειτο για «εισβολή».

«Η Εθνική Φρουρά του Τέξας… αναπτύσσει x10 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 στα νότια σύνορα Τέξας-Μεξικού, ενώ αυξάνει και τις πτήσεις αεροσκαφών και τις προσπάθειες ασφαλείας», αναφέρει ανακοίνωση που εστάλη στο AFP από το στρατιωτικό τμήμα του Τέξας.

«Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου για την καταπολέμηση της επιπέδου ρεκόρ παράνομης μετανάστευσης.

«Η Εθνοφρουρά του Τέξας λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα για τη διαφύλαξη των συνόρων μας και για την απώθηση και την επιστροφή των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα».

Η μετανάστευση ανθρώπων από όλη τη Λατινική Αμερική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των συνόρων του Μεξικού έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και τέλους Σεπτεμβρίου 2022, οι αμερικανικές αρχές αναχαίτισαν 2,3 εκατομμύρια μετανάστες στα σύνορα, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων.

Ο κυβερνήτης Άμποτ έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατηγορώντας τον για την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» που ανάγκασε το Τέξας να “υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Ο Άμποτ έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ότι «επικαλέστηκε τις ρήτρες εισβολής των Συνταγμάτων των ΗΠΑ και του Τέξας για να εξουσιοδοτήσει πλήρως το Τέξας να λάβει πρωτοφανή μέτρα για να υπερασπιστεί την πολιτεία μας έναντι εισβολής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος