ΗΠΑ: Το μακελειό στο Τέξας ανοίγει ξανά τη συζήτηση για την οπλοκατοχή – Οι πολιτικοί δεν αισθάνονται πίεση να αναλάβουν δράση

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι ο μακελάρης του Τέξας είχε προαναγγείλει μέσω Facebook ότι θα πυροβολήσει τη γιαγιά του και ότι θα επιτεθεί στο σχολείο.

«Πυροβόλησα τη γιαγιά μου», έγραφε η δεύτερη ανάρτηση. Η τρίτη ανάρτηση έγινε 15 λεπτά πριν φτάσει στο σχολείο και έλεγε ότι θα ανοίξει πυρ σε ένα δημοτικό σχολείο.

Έχοντας καταληφθεί από δολοφονικό αμόκ, στέλνει αυτά τα μηνύματα σε 15χρονη διαδικτυακή του φίλη στη Γερμανία: «Μόλις πυροβόλησα τη γιαγιά μου στο κεφάλι. Θα ανοίξω πυρ σε δημοτικό σχολείο».

Η μητέρα του αρνείται ότι υπήρξε βίαιος. Ο παππούς του τον χαρακτηρίζει εσωστρεφή και μοναχικό.

«Έκανε κακό στα ζώα. Δεν ήταν καλός άνθρωπος. Πήγαινε στα πάρκα και τσακωνόταν», δηλώνει ένας φίλος του.

Ο πόνος ανείπωτος για τους συγγενείς. Υγειονομικός που έσπευσε στο σημείο, έμαθε από συμμαθήτρια ότι η κόρη του είχε πέσει νεκρή από τα πυρά του δράστη.

Συγκλονισμένος και ο βοηθός σερίφη που έχασε την 10χρονη κόρη του, Λέξι.

Συγκλονισμένη και η μητέρα της εικονιζόμενης Τζαϊλα. Η μικρή, το μοιραίο πρωινό, παρακαλούσε να μην πάει σχολείο.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Η επανάληψη του δράματος

Η ιστορία μοιάζει να είναι πάντοτε η ίδια, αλλάζει μόνο η περιοχή του δράματος.

Η Αμερική παλεύει δεκαετίες και δεκαετίες να λύσει το θέμα της οπλοκατοχής, με νέες επιθέσεις να συνταράσσουν συνεχώς όλο και περισσότερες κοινότητες. Σε κάθε επίθεση ανοίγει και η συζήτηση για τη νομοθεσία που μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει. Οι Δημοκρατικοί ζητούν πιο αυστηρούς νόμους, οι Ρεπουμπλικάνοι στέκονται στη Δεύτερη Τροπολογία που επιτρέπει σε όποιον θέλει να έχει στην κατοχή του όπλα.

Δυσαρέσκεια προκάλεσαν στον Τεντ Κρουζ οι ερωτήσεις δημοσιογράφου του Sky News Μαρκ Στόουν για το θέμα

  • Στόουν: Γερουσιαστή, θα ήθελα να καταλάβω, γιατί δεν πιστεύετε ότι τα όπλα είναι το πρόβλημα. Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό, έτσι δεν είναι; Δεν μπορείτε να απαντήσετε…
  • Κρουζ: Γιατί άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έρχονται στην Αμερική; Γιατί είναι η πιο ελεύθερη, η πιο επιτυχημένη και η ασφαλέστερη χώρα στη Γη. Και ας τελειώνουμε με την προπαγάνδα..

Η ένταση κυριάρχησε και στην συνέντευξη Τύπου του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Τέξας που διεκόπη από τον Μπέτο Ο` Ρουρκ, υποψήφιο των Δημοκρατικών.

«Για όλα αυτά φταις εσύ μέχρι να κάνεις κάτι διαφορετικό. Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Κάποιος πρέπει να μιλήσει για τα παιδιά αυτής της Πολιτείας γιατί θα συνεχίσουν να σκοτώνονται, όπως και χθες στο Γιουβάλντε», είπε ο Ο’ ρουρκ.

Ο Γκρεγκ Άμποτ, όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ θα μιλήσουν στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Όπλων που θα γίνει στο Τέξας. Η ανακοίνωση της Ένωσης Όπλων αναφέρεται μόνο στη διαταραγμένη προσωπικότητα του δράστη: «Αισθανόμαστε τη βαθύτερη συμπόνοια για τις οικογένειες και τα θύματα αυτού του τρομακτικού και μοχθηρού εγκλήματος. Αν και οι έρευνες συνεχίζονται και στοιχεία ακόμη βγαίνουν στο φως, καταλαβαίνουμε πως αυτή ήταν η πράξη ενός μοναχικού, διαταραγμένου εγκληματία».

Έξω από τα γραφεία της Ένωσης κόσμος συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί, την ώρα που κυβερνήτες αρχίζουν να εξετάζουν την αυστηροποίηση των νόμων στις πολιτείες τους.

Τα στοιχεία που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την οπλοκατοχή μας αφήνουν άφωνους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1967 ως το 2015 οι νεκροί έχουν ξεπεράσει σε αριθμούς τα θύματα όλων των πολέμων της χώρας…

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος