ΗΠΑ: Το μήνυμα του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ΑΗΙ

Μήνυμα για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας εξέδωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου AHI (American Hellenic Institute) Ν. Λαριγγάκης.

Σήμερα γιορτάζουμε την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και θυμόμαστε τους ήρωες που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να νικήσουν την οθωμανική κυριαρχία και να την μετατρέψουν σε θρίαμβο για την ελευθερία. Κάθε χρόνο, το ελληνικό πνεύμα αντηχεί έντονα, αλλά ίσως ποτέ τόσο πολύ όσο το 2021.

Παρά τις συνθήκες που μας επιβάλλονται από την πανδημία βρήκαμε δημιουργικούς και ασφαλείς τρόπους για να διακηρύξουμε τη συλλογική υπερηφάνεια και χαρά μας για την επέτειο.

Η Αρχαία Ελλάδα γέννησε τα ιδανικά και τις αρχές που αποτελούν το θεμέλιο των δυτικών δημοκρατιών. Ως εκ τούτου, όλοι οι Αμερικανοί μοιράζονται το ελληνικό πνεύμα που είναι ενσωματωμένο στο DNA του συντάγματος μας και στον πυρήνα των αγαπημένων μας ελευθεριών. Ως Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχία του μεγάλου έθνους μας γνωρίζοντας ότι αυτές οι ελληνικές αρχές έχουν προσφέρει τη βάση για την άνευ προηγουμένου ευημερία της χώρας μας.

Η Αμερικανική Επανάσταση εμπνεύστηκε από τα ίδια ιδανικά του Διαφωτισμού που ενέπνευσαν τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Ο αμερικανικός λαός εκδήλωσε την προσήλωσή του σε αυτά τα ιδανικά μέσω της ένθερμης υποστήριξή τους προς τον ελληνικό σκοπό.

Στην πραγματικότητα, αυτός ο ζωτικός ρόλος των Αμερικανών Φιλελλήνων είναι μια πτυχή μιας εμπνευσμένης εκστρατείας που ξεκίνησε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για να γιορτάσει την 200χρονη φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Σήμερα, πρέπει επίσης να κοιτάξουμε το μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι η φιλία και η στρατηγική συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο παλαιών συμμάχων θα παραμείνει ισχυρή και θα συνεχίσει να ανθίζει.

Ο εορτασμός της ελληνικής ανεξαρτησίας είναι μια σημαντική υπενθύμιση για τους ελεύθερους πολίτες σε όλο τον κόσμο: ο ελληνισμός και το κράτος δικαίου πρέπει να προστατευτούν. Παρά τις ηρωικές θυσίες και τις μάχες που έχουν κάνει οι πρόγονοί μας, ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε τον κίνδυνο που παρουσιάζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Η κοινότητα πρέπει να εμπλέξει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να τους ενημερώσει για αυτά τα γεγονότα και να τους παροτρύνει να ενεργήσουν.

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος