ΗΠΑ – Πρώην δικαστής: Αν ο Πενς είχε υπακούσει τον Τραμπ στις 6/1/21 θα είχε γίνει «επανάσταση»

Συνταξιούχος ομοσπονδιακός δικαστής κατέθεσε την Πέμπτη ότι το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Μάικ Πενς να απορρίψει τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών του 2020 θα είχε προκαλέσει «επανάσταση» αν ο αντιπρόεδρος είχε υπακούσει.

Ο Τζέι Μάικλ Λούτιγκ, είχε συμβουλεύσει τον Πενς ότι ο ρόλος του στην επικύρωση των εκλογών του 2020 από το Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου του περασμένου έτους, ήταν καθαρά τελετουργικός – απορρίπτοντας τη θεωρία του δικηγόρου του Τραμπ, Τζον Ίστμαν, ότι ο Πενς είχε τη δύναμη να ανατρέψει μονομερώς τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Γνωστός συντηρητικός νομικός, ο Λούτιγκ δήλωσε σε ακρόαση της επιτροπής του Κογκρέσου που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021 ότι αν ο Πενς είχε συμφωνήσει με το σχέδιο, θα είχε προκαλέσει «αυτό που πιστεύω ότι θα ισοδυναμούσε με επανάσταση μέσα σε μια παραλυτική συνταγματική κρίση στην Αμερική».

Ο νομικός περιέγραψε πόσο κοντά πίστευε ότι η δημοκρατία έφτασε στην κατάρρευση, καθώς εμφανίστηκε στην τρίτη ακρόαση της επιτροπής τον Ιούνιο, η οποία επικεντρώθηκε στην εκστρατεία πίεσης που οργάνωσε ο Τραμπ εναντίον του Πενς για να βοηθήσει τον ηττημένο ηγέτη των Ρεπουμπλικανών να παραμείνει στην εξουσία.

«Δεν υπήρχε καμία απολύτως βάση στο σύνταγμα ή στους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών για τη θεωρία που υποστήριζε ο κ. Ίστμαν. Καθόλου. Καμία», δήλωσε ο Λούτιγκ.

ΗΠΑ – Πρώην δικαστής: Αν ο Πενς είχε υπακούσει τον Τραμπ στις 6/1/21 θα είχε γίνει «επανάσταση»
Vice Chair Liz Cheney, R-Wyo., listens as the House select committee investigating the Jan. 6, 2021 attack on the Capitol holds a hearing at the Capitol in Washington, Thursday, June 16, 2022. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Η Λιζ Τσέινι, αντιπρόεδρος της επιτροπής, περιέγραψε τον Ιστμαν ως τον αρχιτέκτονα μιας «παράλογης θεωρίας» που γνώριζε ότι βασιζόταν σε ψευδείς ισχυρισμούς.

«Σύμφωνα με αρκετά από τα σενάρια, ο αντιπρόεδρος θα μπορούσε τελικά απλώς να ανακηρύξει νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ, ανεξάρτητα από τα σύνολα των ψήφων που είχαν ήδη πιστοποιηθεί από τις πολιτείες», είπε η Τσέινι, περιγράφοντας το σχέδιο του Ίστμαν.

«Ωστόσο, αυτό ήταν ψευδές και ο Δρ Ίστμαν γνώριζε ότι ήταν ψευδές. Με άλλα λόγια, ήταν ένα ψέμα».

Η θεωρία του Ίστμαν, ουσιαστικά, ήταν ότι ο Πενς είχε την εξουσία να απορρίψει τα αποτελέσματα των πολιτειών λόγω καταγγελιών για νοθεία.

Αυτό θα μπορούσε να είχε παραδώσει την προεδρία στον Τραμπ, σύμφωνα με το σχέδιο του Ίστμαν, επειδή η απόφαση για το αποτέλεσμα θα έπεφτε τότε με μια απόκρυφη διαδικασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής, οι οποίοι είχαν την πλειοψηφία των αντιπροσωπειών των πολιτειών, παρόλο που δεν έλεγχαν την αίθουσα, θα επέλεγαν τον επόμενο πρόεδρο.

Η επιτροπή παρουσίασε μαρτυρία του γενικού συμβούλου του Πενς Γκρεγκ Τζέικομπ, ο οποίος είπε ότι πιστεύει πως ο Ίστμαν παραδέχθηκε μπροστά στον Τραμπ στις 4 Ιανουαρίου ότι το σχέδιό του θα παραβίαζε την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Η εξέγερση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα, καθυστερώντας το Κογκρέσο να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών για αρκετές ώρες.

«Κρεμάστε τον Μάικ Πενς»

Ο Τραμπ προσπάθησε να πείσει τον Πενς να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές σε συναντήσεις στον Λευκό Οίκο στις 4 και 5 Ιανουαρίου και σε τηλεφώνημα το πρωί της 6ης Ιανουαρίου.

Χρησιμοποίησε ομιλίες σε συγκεντρώσεις και το Twitter για να ασκήσει έντονη πίεση στον Πενς να κάνει κατάχρηση της θέσης του ως πρόεδρος της Γερουσίας για να απορρίψει τα αποτελέσματα των εκλογών καθώς επικυρώνονταν.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής του με τίτλο «Stop the Steal» (Σταματήστε την κλοπή) πριν από την κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας για την επικύρωση των εκλογών, ο Τραμπ αναφέρθηκε πολλές φορές στον Πενς, λέγοντας στους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στο Καπιτώλιο και να «πολεμήσουν κολασμένα».

Ο όχλος που ξεσήκωσε ο Τραμπ απείλησε να κρεμάσει τον Πενς επειδή δεν συνεργάστηκε, καθώς εισέβαλε στο Καπιτώλιο, και μάλιστα έστησε μια αγχόνη μπροστά από το κτίριο.

Η Τσέινι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι όταν το θέμα των συνθημάτων «κρεμάστε τον Μάικ Πενς» τέθηκε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απάντησε: «Ίσως οι υποστηρικτές μας έχουν τη σωστή ιδέα» και ότι ο Πενς «το αξίζει».

«Αυτό που ο πρώην πρόεδρος ήταν πρόθυμος να θυσιάσει -ενδεχομένως τον αντιπρόεδρο- προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία είναι αρκετά συγκλονιστικό», δήλωσε το μέλος του πάνελ των Δημοκρατικών Πιτ Αγκιλάρ.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος