ΗΠΑ-Όστερχολμ: Η επόμενη πανδημία ενδέχεται να είναι η “μεγάλη”-Τα νέα ημερήσια ρεκόρ απωλειών

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 350.000 ανθρώπους στον πλανήτη, τα τρία τέταρτα εκ των οποίων ζούσαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις ως τις 09:00 σήμερα ώρα Ελλάδας.

Αισιοδοξία και ελπίδα δίνει η είδηση πως στην Βραζιλία, που αποτελεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας, νοσοκόμα που είχε νοσήσει βαριά και γέννησε ενώ βρισκόταν σε καταστολή, βγήκε από το νοσοκομείο με το μωρό της αγκαλιά.  Η γυναίκα μολύνθηκε όταν ήταν 8 μηνών έγκυος και γέννησε πρόωρα, ενώ ήταν σε καταστολή. Το βρέφος, ήταν αρνητικό στην COVID-19.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, τα φώτα στρέφονται σε εγκυμονονούσα εντατικολόγο που δεν έφυγε λεπτό από το πλευρό των ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες. Η 35χρονη Ζαφία Ανγλεσάρια, κόρη γιατρών από την Ινδία, δεν σκέφτηκε στιγμή να σταματήσει να εργάζεται, ενώ συνηγορούν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι εγκυμονούσες δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο κορονοϊό.

Λιγότεροι από 700 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα είναι καλή είδηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το νέο επίκεντρο της επιδημίας, η Λατινική Αμερική θα περάσει δραματικές ώρες.

Τα 3.455 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, συνιστά νέα θλιβερά ρεκόρ για τη Βραζιλία, όπου οι 1.000 θάνατοι παραμένουν ημερήσιος απολογισμός.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 350.196 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στον κόσμο (επί συνόλου 5.589.389 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2), εκ των οποίων οι 173.713 στην Ευρώπη (2.057.414 κρούσματα μόλυνσης), και 98.929 στις ΗΠΑ.

Ακολουθούν σε αριθμό θυμάτων το Ηνωμένο Βασίλειο (37.048), η Ιταλία (32.955), η Γαλλία (28.530) και η Ισπανία (27.117), που από χθες βρίσκεται σε 10ήμερο εθνικό πένθος.

Γερμανία: Στις 29 Ιουνίου η άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης

Στη Γερμανία 47 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, και  362 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, με τον εθνικό απολογισμό στους  8.349 θανάτους.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες πως 174 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός ρεκόρ σε μία ημέρα, ο οποίος αύξησε τον συνολικό απολογισμό των θανάτων σε 3.807.

Η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι πραγματικά «Η Μεγάλη»

Η  επόμενη, πανδημία, που μπορεί να μην τη ζήσει η γενιά μας, αλλά μπορεί να έλθει και πιο γρήγορα του αναμενομένου, δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους. Γι’ αυτό όλοι οφείλουν να πάρουν το μάθημά τους, ιδίως τα κράτη που απέτυχαν στην αντιμετώπισή της, όπως οι ΗΠΑ, διαμηνύει ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Μάικλ Όστερχολμ, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα,  σε άρθρο στο περιοδικό «Foreign Affairs».

«Η τωρινή κρίση θα τελειώσει είτε όταν βρεθεί ένα εμβόλιο είτε όταν αρκετό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αναπτύξει ανοσία (αν όντως η ανοσία διαρκείας είναι δυνατή), κάτι που πιθανώς θα απαιτήσει περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού να μολυνθούν. Τίποτε από τα δύο δεν θα γίνει γρήγορα και στο μεταξύ το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο», υπογραμμίζουν.

Όμως, προειδοποιούν, «κάποιο μελλοντικό μικροβιακό ξέσπασμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και πιο φονικό.

Ν. Κορέα: H μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων εδώ και 49 μέρες

Η Νότια Κορέα  εντόπισε εστία σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακού εμπορίου της χώρας. Τα Κορεατικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσαν 40 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 11.265. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 36 κρούσματα συνδέονται με μια εστία σε επιμελητειακό κέντρο της εταιρείας διαδικτυακού εμπορίου Coupang Corp που έχει την έδρα της στην Μπουσεόν, δυτικά της Σεούλ.

Περίπου 3.600 άνθρωποι στο κέντρο αυτό υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ για την covid-19.

Καναδάς-κορονοϊός: “Σοκαρισμένος” ο πρωθυπουργός για τους οίκους ευγηρίας

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε χθες Τρίτη “σοκαρισμένος” και “θυμωμένος” αφού διάβασε την έκθεση των καναδικών ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας στον Καναδά αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνολικού αριθμού των θανάτων στη χώρα. στα ιδρύματα αυτά έχουν σταλεί περίπου 1.400 στρατιώτες.

Ινδία: 4.337 θάνατοι – ξεπέρασαν τα 150.000 τα κρούσματα

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσ ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατέγραψε 170 θανάτους, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 4.337 θανάτους επί συνόλου 151.767 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

«Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι 83.004», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σήμερα συμπληρώνεται η 64η ημέρα εφαρμογής των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ανγκόλα: Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνομία εν μέσω lockdown

Δύο άνθρωποι, ένας εξ αυτών συνδικαλιστής, σκοτώθηκαν από σφαίρες αστυνομικών στη Λουάντα,  γεγονός που αύξησε σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πέσει νεκροί από σφαίρες στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή περιορισμοί για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, στα τέλη Μαρτίου. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι σε πολλές χώρες της Αφρικής η αστυνομία ασκεί συχνά υπέρμετρη βία για να επιβάλει τα μέτρα με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή:ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα,AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος