ΗΠΑ: Οι εγκληματίες, όχι τα όπλα, ευθύνονται για τους μαζικούς πυροβολισμούς, λένε στελέχη κατασκευαστών όπλων

Κορυφαία στελέχη των αμερικανικών κατασκευαστών όπλων κατέθεσαν την Τετάρτη ότι οι εγκληματίες, όχι τα προϊόντα τους, ευθύνονται για τους μαζικούς πυροβολισμούς, καθώς αντιμετώπισαν ερωτήσεις από επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά τις πρόσφατες σφαγές στο Τέξας και τη Νέα Υόρκη.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών Sturm, Ruger & Co Inc και Daniel Defense Llc, κατέθεσαν σε μία σειρά ακροάσεων που διεξάγονται από την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τους μαζικούς πυροβολισμούς στο Ουβάλντε του Τέξας, το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, και στο Χάιλαντ Παρκ του Ιλινόις.

Οι πυροβολισμοί με διαφορά μόλις 10 ημερών τον Μάιο σε ένα δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε και σε ένα σούπερ μάρκετ του Μπάφαλο, μαζί με το μακελειό της 4ης Ιουλίου σε μια παρέλαση στο Χάιλαντ Παρκ, στοίχισαν συνολικά 38 ζωές – και αναζωπύρωσαν μια συζήτηση δεκαετιών σχετικά με την οπλοκατοχή.

«Η βιομηχανία όπλων έχει κατακλύσει τις γειτονιές μας, τα σχολεία μας, ακόμη και τις εκκλησίες και τα σχολεία μας, και έχει πλουτίσει με αυτό», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Κάρολιν Μαλόνεϊ στην εναρκτήρια δήλωσή της την Τετάρτη.

Τόνισε την έκθεση της επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι πέντε μεγάλοι κατασκευαστές όπλων έβγαλαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την πώληση τυφεκίων τύπου επίθεσης την τελευταία δεκαετία.

Ο Μάρτι Ντάνιελ, διευθύνων σύμβουλος της Daniel Defense υπερασπίστηκε την εταιρεία του και τη βιομηχανία πυροβόλων όπλων, λέγοντας ότι τα ημιαυτόματα όπλα τύπου επίθεσης που πωλούνται σήμερα είναι «ουσιαστικά τα ίδια με αυτά που κατασκευάστηκαν πριν από 100 χρόνια».

«Η αντίδραση του έθνους μας πρέπει να επικεντρωθεί όχι στον τύπο του όπλου αλλά στον τύπο του ατόμου που είναι πιθανό να διαπράξει μαζικούς πυροβολισμούς», είπε στην εναρκτήρια δήλωσή του.

Ένα ημιαυτόματο τουφέκι της Daniel Defense ήταν ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στους πυροβολισμούς στο Ουβάλντε.

Ο Κρίστοφερ Κίλοϊ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sturm, Ruger, επανέλαβε την άποψη του Ντάνιελ.

«Ένα πυροβόλο όπλο, οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το καλό ή το κακό. Η διαφορά έγκειται στην πρόθεση του ατόμου που το κατέχει», δήλωσε ο Κίλοϊ στα μέλη της επιτροπής.

Ο Μαρκ Σμιθ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Smith & Wesson Brands Inc , είχε προσκληθεί και είχε αρχικά δεσμευτεί να παραστεί, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Μαλόνεϊ.

Η Μαλόνεϊ. δήλωσε ότι προτίθεται να κλητεύσει τον Σμιθ και άλλα στελέχη της Smith & Wesson για να «πάρει επιτέλους απαντήσεις σχετικά με το γιατί αυτή η εταιρεία πουλάει επιθετικά όπλα σε μαζικούς δολοφόνους».

Ένα τουφέκι της Smith & Wesson χρησιμοποιήθηκε στους φόνους στο Χάιλαντ Παρκ, ενώ η Bushmaster Firearms International Llc κατασκεύασε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο Μπάφαλο.

Η επιτροπή ζήτησε απαντήσεις από καθένα από τα στελέχη μετά τους πυροβολισμούς στο Ουβάλντε και στο Μπάφαλο.

Πηγή: Ρόιτερς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος