ΗΠΑ: Νέα επιστολή που ζητά να στηριχθεί η τροπολογία του Κρις Πάπας για την απαγόρευση πώλησης και αναβάθμισης τουρκικών F-16

Με κοινή επιστολή προς τη ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η ελληνοαμερικανική οργάνωση HALC και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή AJC ζητούν να στηριχθεί η τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα ο βουλευτής Κρις Πάπας και προβλέπει την απαγόρευση πώλησης και αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία. Όπως αναφέρουν οι δυο οργανώσεις «οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η Τουρκία διεξάγει προκλητικές και επικίνδυνες ναυτικές ασκήσεις – ενίοτε με αληθινά πυρά – στα ελληνικά χωρικά ύδατα και γύρω από κατοικημένα νησιά.

Παρά την επιθετικότητα της Τουρκίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφραστεί υπέρ της εξέτασης του τουρκικού αιτήματος για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα τεράστιο στόλο πολεμικών αεροσκαφών της.

Η πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία θα υπονόμευε τον αμερικανικό νόμο, τις αμερικανικές αξίες και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η Τουρκία ήδη χρησιμοποιεί τον στόλο των αμερικανικών F-16 που διαθέτει για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Μεγάλος αριθμός αναλυτών έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 με τους S400.

Η τροπολογία του Κρις Πάπας απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πουλήσουν κιτ εκσυγχρονισμού και νέα F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας – ειδικά μέσω εδαφικών υπερπτήσεων ή παραβάσεων του ΦΙΡ Αθηνών. Ελπίζουμε ότι θα στηρίξετε αυτή τη σημαντική τροπολογία».

ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος