ΗΠΑ: Με ευθύνη της Άγκυρας οι κυρώσεις – Τουρκία: Τεράστιο σφάλμα η επιβολή τους

Ως πλήγμα για την τουρκική κυβέρνηση βλέπουν αναλυτές την επιβολή κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Τουρκίας λόγω της στάσης της στο θέμα των S-400. Το γεγονός ότι εκτός από φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνουν και απαγόρευση έκδοσης αμερικανικών αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην πρόοδο των τεράστιων αμυντικών προγραμμάτων της τουρκικής κυβέρνησης. “Με ευθύνη της Τουρκίας επιβλήθηκαν οι κυρώσεις”, είναι το μήνυμα που στέλνει η αμερικανική πλευρά, τονίζοντας ότι δόθηκαν πολλές ευκαιρίες στην Άγκυρα προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη. Νέα αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mάικ Πομπέο κάνοντας λόγο για υπονόμευση του πνεύματος συμμαχίας μεταξύ δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Τις κυρώσεις ανακοίνωσε μέσω twitter ο Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις, ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση της Ρωσίας στις ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας”, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οργισμένη ήταν η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε τεράστιο σφάλμα την επιβολή κυρώσεων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλιστα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μάικ Πομπέο.

Για υπονόμευση του πνεύματος συμμαχίας μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ κάνει λόγο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Καταδικάζουμε την απόφαση αυτή που δεν συνάδει με το πνεύμα συμμαχίας, και τις υπάρχουσες στρατιωτικές και πολιτικές πραγματικότητες. Αυτή η απόφαση κυρώσεων έχει κλονίσει όλες τις αξίες της συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας», δηλώνει ο Χουλουσί Ακάρ.

Κυρώσεις επιβάλλονται και σε φυσικά πρόσωπα. Στον πρόεδρο της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, και σε τρεις ακόμη ανώτερους αξιωματούχους με απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Ο ίδιος τονίζει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αμυντικά. Προσθέτει πάντως πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός που δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις των δύο χωρών.

Για παράνομη απόφαση κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ στο πλευρό της Άγκυρας στάθηκε και το Ιράν.

«Αναφορικά με τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, επιβεβαιώνουν περαιτέρω την αλαζονική συμπεριφορά (των Ηνωμένων Πολιτειών) απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν έκφραση των παράνομων, μονομερών και καταναγκαστικών μέτρων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει επί δεκαετίες σε όλο τον κόσμο», σημειώνει ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπως και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ.

State Department: Με ευθύνη της Τουρκίας επιβλήθηκαν οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις στην Τουρκία μπορεί να καθυστέρησαν αρκετούς μήνες αλλά όπως λένε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία ότι ο αμερικανικός νόμος θα εφαρμοζόταν πλήρως και η Τουρκία θα πλήρωνε για τις πράξεις της και τις επιλογές της. Όπως τονίζουν, δόθηκαν στην Άγκυρα πολλές ευκαιρίες να αλλάξει στάση, δεν τις αξιοποίησε, συνεπώς ό,τι συμβαίνει σήμερα συμβαίνει με δίκη της ευθύνη.

Αυτό που επισημαίνουν επίσης είναι ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις είναι εξαιρετικά σοβαρές και σημαντικές και δεν θα πρέπει να υποβαθμίζει κανείς το πλήγμα που θα επιφέρουν στην αμυντική βιομηχανία της χώρας. Αναλυτές στην Ουάσιγκτον περιγράφουν την εξέλιξη αυτή ως κομβικής σημασίας για τις σχέσεις των δυο χωρών και αποφεύγουν τις εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθούν αυτές οι σχέσεις.

Ο κ. Πομπέο εξαπέλυσε νωρίτερα σφοδρότατη επίθεση και κατά της Ρωσίας κατηγορώντας την ότι σπέρνει το χάος στην Ανατολική Μεσόγειο και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και διχαστικά.

Αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την Λένα Αργύρη έδωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ:

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσαβούσογλου-Πομπέο και Ερντογάν-Μισέλ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε την Τρίτη ο Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την αντίθεσή του για την απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Ωστόσο ακόμη δεν έχουμε δηλώσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Κοινή δήλωση διαμαρτυρίας υπέγραψαν τα τέσσερα από τα πέντε μεγάλα πολιτικά κόμματα του τουρκικού κοινοβουλίου. Στο κείμενο αναφέρουν ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τονίζουν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

“Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκαταστήσουν αμέσως αυτό το σοβαρό λάθος. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει μπροστά σε απειλές ή κυρώσεις», αναφέρει η κοινή δήλωση που ψήφισαν τα 4 κόμματα. Δεν υπέγραψε το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξωτερικά θέματα Ουνάλ Τσεβικοζ, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και πρότεινε η Τουρκία που αναγκάστηκε να αγοράσει τα ρωσικά S-400, επειδή δεν της έδωσαν τα αμερικάνικα Πάτριοτ, πρέπει να θέσει σε χρήση τα S-400 που στοίχισαν 2.5 δις δολάρια για να προασπίσει την εθνική άμυνα.

Οι δηλώσεις του Τούρκων αξιωματούχων που καταδικάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις συνεχίζονται. Τελευταίος ο αντιπρόεδρος τουρκικής δημοκρατίας, ο Φουάτ Οκτάι, δήλωσε την Τρίτη ότι «είμαστε περήφανοι για τους ανθρώπους, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις».

Η Άγκυρα επιμένει ότι οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν, ωστόσο Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης και θεωρούν ότι υπάρχει όριο στη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής ισχύος ως όπλο εξωτερικής πολιτικής γιατί αυτό εξαρτάται από την οικονομική αντοχή μιας χώρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτός που ζήτησε την επικοινωνία ήταν ο Ερντογάν. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Τούρκο Πρόεδρο για τα συμπεράσματα της Συνόδου και για πολλοστή φορά κάλεσε την Άγκυρα σε διαρκή αποκλιμάκωση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος Αξιωματούχος, τους τελευταίους μήνες υπάρχουν από την πλευρά της Τουρκίας εχθρικές δηλώσεις και ενέργειες, κάτι το οποίο αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και γι`αυτό το λόγο ο Σαρλ Μισέλ ζήτησε ξανά αποκλιμάκωση. Επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα και επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά των S400 από την Τουρκία εμφανίστηκε πολύ μαλακός. Από τη μία εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι σύμμαχοι μεταξύ τους επιβάλλουν κυρώσεις και από την άλλη την ανησυχία του για την απόφαση της Τουρκίας να πάρει τους S-400, καλώντας τους συμμάχους να βρουν τρόπους προς μια θετική λύση.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή
Ανταποκρίσεις: Αριάνα Φερεντίνου (Κωνσταντινούπολη), Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες), Λένα Αργύρη (Ουάσιγκτον)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος