ΗΠΑ: «Κυκλώνας-βόμβα» χτυπά τις ανατολικές ακτές – Προειδοποιήσεις στη Φλόριντα για «πτώσεις ιγκουάνα από δέντρα»

Μια από τις ισχυρότερες χειμωνιάτικες καταιγίδες των τελευταίων ετών προκάλεσε χάος στις μεταφορές και διακοπές ρεύματος στις ανατολικές ΗΠΑ σε μια περιοχή με 70 εκατομμύρια περίπου κατοίκους. Μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Βοστόνη σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της χιονοθύελλας, η οποία, όπως επιβεβαίωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS), είχε μετατραπεί σε “κυκλώνα-βόμβα” – που χαρακτηρίζεται από την εκρηκτική δύναμη που δημιουργεί η ραγδαία πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Οι περιοχές της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης που επλήγησαν περισσότερο είχαν δεχθεί 60 εκατοστά χιόνι νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, ενώ περισσότερα από 95.000 σπίτια στη Μασαχουσέτη αναφέρθηκε ότι έμειναν χωρίς ρεύμα.

Η χιονόπτωση στη Βοστόνη ισοφάρισε το ρεκόρ μιας ημέρας των 23,6 εκατοστών που είχε σημειωθεί το 2003, ανέφερε το NWS. Οι πόλεις Ίσλιπ της Νέας Υόρκης και Γουόρεν του Ρόουντ Άιλαντ καλύφθηκαν με παρόμοιο τρόπο.

Ο κρύος καιρός εκτεινόταν μέχρι τη Φλόριντα, όπου το NWS προειδοποίησε για «διάσπαρτες έως μεμονωμένες πτώσεις ιγκουάνα από δέντρα», καθώς η πτώση της θερμοκρασίας παρέλυσε προσωρινά τις μεγάλες σαύρες.

Οι κάτοικοι σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την ανατολική ακτή κλήθηκαν να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση για δεύτερη νύχτα, ενώ οι πρόσθετες χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι πιο έντονες στη Νέα Αγγλία.

Στο Λονγκ Άιλαντ, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια γυναίκα βρέθηκε από χειριστή εκχιονιστικού μηχανήματος νεκρή στο αυτοκίνητό της.

Αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, όπου το Σέντραλ Παρκ καλύφθηκε από 20 πόντους χιόνι και οι περιφερειακές σιδηροδρομικές γραμμές έκλεισαν εν μέρει.

Η Νέα Υόρκη και η γειτονική πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ καθώς και η Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και το Ντέλαγουερ κήρυξαν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για όλες ή μέρος των πολιτειών.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόικουλ δήλωσε ότι οι κίνδυνοι της καταιγίδας δεν έχουν ακόμη τελειώσει, προειδοποιώντας τους κατοίκους το Σάββατο ότι «η πιο επικίνδυνη φάση της καταιγίδας είναι τώρα».

«Παρακαλούμε συνεχίστε να αποφεύγετε κάθε περιττή μετακίνηση, ενώ τα συνεργεία μας εργάζονται για να καθαρίσουν τους δρόμους», τόνισε.

Στη Βοστόνη, όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η δήμαρχος Μισέλ Γου ανέβασε το Σάββατο στο Twitter την υπενθύμιση «να μείνετε μακριά από τους δρόμους αν μπορείτε».

Περισσότερες από 3.500 πτήσεις ακυρώθηκαν για το Σάββατο οι οποίες ταξίδευαν εντός, προς ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον ιστότοπο ιχνηλάτησης πτήσεων FlightAware, ενώ λίγες περισσότερες από 1.200 πτήσεις είχαν ήδη ακυρωθεί για την Κυριακή.

Η χιονοθύελλα ακολουθεί δύο εβδομάδες μετά μια παρόμοια χειμερινή καταιγίδα που κάλυψε τμήμα της ανατολικής Βόρειας Αμερικής – από τη Τζόρτζια έως τον Καναδάκόβοντας το ρεύμα σε χιλιάδες σπίτια και διακόπτοντας επίσης χιλιάδες πτήσεις.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος