ΗΠΑ: Kλήτευση του Ντόναλντ Τραμπ για τη φονική επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο

Οι Αμερικανοί νομοθέτες που ερευνούν την περσινή φονική επίθεση στο Καπιτώλιο ψήφισαν ομόφωνα την Πέμπτη για την κλήτευση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε υποσχεθεί να αποκαλύψει νέα στοιχεία για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου.

Η επιτροπή εξετάζει τα γεγονότα για περισσότερο από έναν χρόνο και έχει πάρει συνεντεύξεις από περισσότερους από 1.000 μάρτυρες στο πλαίσιο της έρευνάς της.

Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει εννέα δημόσιες ακροάσεις για να οικοδομήσει την υπόθεση ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 ισοδυναμούν με παράνομη συμπεριφορά.

«Σε μια συγκλονιστική προδοσία του όρκου του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε ένα σχέδιο που οδήγησε σε επίθεση εναντίον ενός πυλώνα της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής, κατά την έναρξη της ακρόασης.

«Αυτή η έρευνα δεν αφορά την πολιτική. Δεν έχει να κάνει με το κόμμα. Έχει να κάνει με τα γεγονότα, απλά και καθαρά», είπε.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης θα είναι πιθανότατα η τελευταία ακρόαση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Τι ειπώθηκε στην ακρόαση;

Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν η πρώτη ακρόαση χωρίς μάρτυρες. Αντ’ αυτού, η επιτροπή παρουσίασε βίντεο με στοιχεία από μάρτυρες που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη, καθώς και νέες λεπτομέρειες από χιλιάδες έγγραφα που ελήφθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες του Τραμπ.

Η Μυστική Υπηρεσία προειδοποίησε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 26 Δεκεμβρίου για μια πληροφορία ότι μέλη της δεξιάς οργάνωσης Proud Boys σχεδίαζαν να διαδηλώσουν στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου με μια ομάδα αρκετά μεγάλη ώστε να ξεπεράσουν σε αριθμό την αστυνομία.

Ο Τραμπ είχε ένα «προμελετημένο σχέδιο» για να ισχυριστεί ότι είχε κερδίσει το βράδυ των εκλογών, ό,τι κι αν έδειχνε η καταμέτρηση των ψήφων, δήλωσε στην ακρόαση το μέλος της επιτροπής Ζόι Λόφγκρεν.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ομιλία του για τη δήθεν νίκη σχεδιάστηκε πολύ νωρίτερα, πριν καταμετρηθούν οι ψήφοι», δήλωσε η Λόφγκρεν, επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσε η επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης του πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Η ακρόαση επικεντρώθηκε επίσης στην αδράνεια του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Η επιτροπή έδειξε προηγουμένως αθέατο υλικό με τους ηγέτες του Κογκρέσου να τηλεφωνούν σε αξιωματούχους για βοήθεια κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Καπιτωλίου.

Τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου 2021;

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ. Περισσότεροι από 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Περισσότερα από 880 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής σε σχέση με την εξέγερση, ενώ σε ορισμένους επιβλήθηκαν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για το ρόλο τους.

Ο Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι υποκίνησε την εξέγερση προτρέποντας τους υποστηρικτές του να «πολεμήσουν κολασμένα», αρνείται κάθε αδίκημα. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του έχουν αποκαλέσει την έρευνα πολιτικό κυνήγι μαγισσών.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να δημοσιεύσει έκθεση με τα πορίσματά της μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ενδεχομένως τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Euronews, με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος