ΗΠΑ κατά Τουρκίας: Η Τουρκία δεν έχει ασυλία για τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών το 2017 στην Ουάσιγκτον

Ουάσινγκτον — Ανταπόκριση Λένα Αργύρη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν σήμερα με υπόμνημα στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον το οποίο εξετάζει την έφεση που άσκησε η Τουρκία στην απόφαση του Δικαστηρίου της Περιφέρειας της Ουάσιγκτον που απεφάνθη ότι δεν υπάρχει θέμα ασυλίας για τα επεισόδια του 2017.


Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την μυστική αστυνομία τόνισε ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της ασυλίας που προβλέπεται στον νόμο «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA)  σχετικά με τα επεισόδια που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Τότε οι άνδρες της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου είχαν επιτεθεί και χτυπήσει βίαια ειρηνικούς διαδηλωτές κυρίως κουρδικής καταγωγής στην πλατεία Σέρινταν και στην συνέχεια είχαν γίνει επεισόδια και με το προσωπικό της αμερικανικής μυστικής αστυνομίας. Οι εικόνες αυτές έκαναν το γύρω του κόσμου και προκάλεσαν κατακραυγή στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Σε πρωτόδικο επίπεδο το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας. Η τουρκική πλευρά, όμως, άσκησε έφεση με βασικό επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν για λόγους ασφαλείας του προέδρου. Με δεδομένο ότι η υπόθεση αφορούσε την εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης, οι δικαστές ζήτησαν τη γνωμοδότηση των τριών αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μυστική Αστυνομία). Η κοινή γνωμοδότηση που υποβλήθηκε σήμερα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επίμαχες πράξεις δεν έγιναν για λόγους προστασίας του Τούρκου προέδρου και συνεπώς δεν απολαμβάνουν την ασυλία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου.

Νωρίτερα, οι ηγεσίες των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων Βουλής και Γερουσίας είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία του ζητούσαν να ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν διαθέτει ασυλία βάσει του νόμου «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA) και συνεπώς η δίκη πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος