ΗΠΑ – Έκθεση μυστικών υπηρεσιών: Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ενέκρινε τη δολοφονία Κασόγκι

Σύμφωνα με την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για την αρπαγή ή τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018. Ο δημοσιογράφος της Ουάσινγκτον Ποστ -και επικριτής του θρόνου- δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο Σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) έδωσε χθες στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την δολοφονία του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018, με την εκτίμηση ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιλ Σαλμάν ενέκρινε –και πιθανότατα διέταξε– τη δολοφονία του.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σειρά κυρώσεων εναντίον Σαουδαράβων αξιωματούχων στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου «Απαγόρευση Κασόγκι» (Khashoggi Ban).

“Θα καταστήσω υπόλογο το Ριαντ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων” επισήμανε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Η έκθεση μιλά από μόνη της», δήλωσε χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπερασπίζοντας τις κυρώσεις αυτές, λέγοντας πως τα μέτρα θα αποτρέψουν παρόμοιες ενέργειες από το σουνιτικό βασίλειο στο μέλλον.

Η αρραβωνιαστικιά του Τζαμάλ Κασόγκι, ζητά από τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση.

Πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές αποδοκίμασαν την απόφαση της κυβέρνησης να μην τιμωρήσει άμεσα τον νεαρό Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, ενώ πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στον πρίγκηπα Σαλμάν.

«Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι σημαντικές, έχουμε σημαντικά αμοιβαία συμφέροντα. Παραμένουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το βασίλειο», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε» ότι «η σχέση αντικατοπτρίζει καλύτερα τα συμφέροντα και τις αξίες μας», συνέχισε.

«Αυτό που πράξαμε με τα μέτρα που μόλις λάβαμε δεν είναι στην πραγματικότητα να προκαλέσουμε μια ρήξη στις σχέσεις μας αλλά να τις επαναπροσδιορίσουμε», επέμεινε ο Μπλίνκεν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος