ΗΠΑ: Εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα ύποπτη για 2ο θάνατο στις μεσοδυτικές πολιτείες

Ένα παιδί πέθανε πιθανότατα από μια σπάνια λοίμωξη που προκαλείται από μια εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα αφότου κολύμπησε σε ένα ποτάμι της ανατολικής Νεμπράσκα, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας, καθιστώντας το δεύτερο πιθανό θάνατο αυτού του είδους στις μεσοδυτικές πολιτείες αυτό το καλοκαίρι και θέτοντας το ερώτημα αν η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο.

Το Τμήμα Υγείας της κομητείας Ντάγκλας που εδρεύει στην Ομάχα της Νεμπράσκα ανέφερε την Τετάρτη ότι οι γιατροί πιστεύουν ότι το παιδί πέθανε από πρωτοπαθή αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, μια συνήθως θανατηφόρα λοίμωξη που προκαλείται από την αμοιβάδα naegleria fowleri. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το παιδί ήρθε σε επαφή με την αμοιβάδα την Κυριακή, ενώ κολυμπούσε στον ποταμό Elkhorn, δυτικά της Ομάχα.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα του παιδιού.

Τον περασμένο μήνα, ένας κάτοικος του Μιζούρι πέθανε από την ίδια λοίμωξη που πιθανώς προκλήθηκε από την αμοιβάδα στη λίμνη Three Fires στη νοτιοδυτική Αϊόβα. Οι αρχές της Αϊόβα έκλεισαν προληπτικά την παραλία της λίμνης για σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται όταν το νερό που περιέχει την αμοιβάδα εισέρχεται στο σώμα μέσω της μύτης κατά την κολύμβηση ή την κατάδυση σε λίμνες και ποτάμια. Έχουν καταγραφεί και άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του μολυσμένου νερού της βρύσης σε μια πόλη της περιοχής του Χιούστον το 2020. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία ή εμετό, που εξελίσσονται σε δυσκαμψία αυχένα, απώλεια ισορροπίας, παραισθήσεις και επιληπτικές κρίσεις.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι οι λοιμώξεις από naegleria fowleri είναι σπάνιες – υπάρχουν περίπου τρία κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο – αλλά ότι οι λοιμώξεις αυτές είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θανατηφόρες.

Αναφέρθηκαν 154 περιπτώσεις μεταξύ 1962 και 2021 στις ΗΠΑ, με μόνο τέσσερις επιζώντες, σύμφωνα με το CDC. Από αυτά, 71 περιπτώσεις αναφέρθηκαν μεταξύ 2000 και 2021.

Το Τέξας και η Φλόριντα κατέγραψαν τις περισσότερες μολύνσεις με 39 και 37 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ η αμοιβάδα απαντάται συνήθως στις νότιες πολιτείες επειδή ευδοκιμεί σε νερά που είναι θερμότερα από 30 βαθμούς Κελσίου (86 βαθμούς Φαρενάιτ).

Όμως οι λοιμώξεις έχουν μεταναστεύσει βόρεια τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων δύο κρουσμάτων στη Μινεσότα από το 2010, σημείωσε η διευθύντρια υγείας της κομητείας Ντάγκλας, δρ Λίντσεϊ Χάουζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη.

«Οι περιοχές μας γίνονται όλο και πιο θερμές», δήλωσε η ίδια.«Καθώς τα πράγματα θερμαίνονται, το νερό ζεσταίνεται και τα επίπεδα του νερού πέφτουν λόγω της ξηρασίας, βλέπουμε ότι αυτός ο οργανισμός είναι πολύ πιο ευτυχισμένος και αναπτύσσεται πιο τυπικά σε αυτές τις συνθήκες».

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Πληροφοριών για το Νερό, η θερμοκρασία του νερού στην επιφάνεια κοντά στο σημείο όπου κολυμπούσε το παιδί ήταν μεταξύ 30 και 33 βαθμών Κελσίου.

Ο Jacob Lorenzo-Morales, ερευνητής στο Universidad de La Laguna στις Κανάριες Νήσους που έχει μελετήσει τη naegleria fowleri, δήλωσε την Πέμπτη ότι η αύξηση των λοιμώξεων από το 2000 μπορεί να αποδοθεί σε δύο παράγοντες: στην καλύτερη γνώση και διάγνωση της νόσου και στην αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτινων σωμάτων που παρέχει «ένα τέλειο περιβάλλον» για να ευδοκιμήσει η αμοιβάδα.

Ο ερευνητής Sutherland Maciver, ο οποίος έχει μελετήσει την αμοιβάδα στο Κέντρο Ανακάλυψης Επιστημών του Εγκεφάλου στην Ιατρική Σχολή του Εδιμβούργου στη Σκωτία, λέει ότι δεν γίνονται γνωστές όλες οι λοιμώξεις και ότι τα 430 κρούσματα που έχουν ποτέ αναφερθεί παγκοσμίως είναι σχεδόν σίγουρα υποεκτίμηση. Ωστόσο, όπως είπε, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η περίπτωση της Νεμπράσκα αποδίδεται άμεσα στην κλιματική αλλαγή.

Οι δύο ερευνητές συνέγραψαν ένα έγγραφο με τίτλο “Is Naegleria fowleri an Emerging Parasite?” που εξέτασε τους παράγοντες πίσω από την αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων.

Οι αξιωματούχοι υγείας συνιστούν στους κολυμβητές γλυκού νερού να βουλώνουν τη μύτη τους, να αποφεύγουν να βάζουν το κεφάλι τους κάτω από το νερό και να αποφεύγουν δραστηριότητες όπως το θαλάσσιο σκι και το tubing, που θα μπορούσαν να ωθήσουν το νερό στη μύτη, τα μάτια ή το στόμα.

Δεν μπορείς να μολυνθείς πίνοντας μολυσμένο νερό.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος