ΗΠΑ: Ανεμβολίαστος δάσκαλος μόλυνε 26 μαθητές και συναδέλφους του

Μόλις ένα 24ωρο μετά την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία κάτω από αυστηρά μέτρα ελέγχου της πανδημίας και την προτροπή για εμβολιασμό των εφήβων λόγω και της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ που σαρώνει και την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, μια έκθεση που δημοσιεύεται στην αμερικανική Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας και αφορά ξέσπασμα της πανδημίας σε ένα μικρό σχολείο σε αγροτική περιοχή της Καλιφόρνιας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ ακόμη και στο φόντο υψηλού ποσοστού εμβολιασμού και παρά τη χρήση της μάσκας και φίλτρων αέρα στις τάξεις καθώς ένας μη εμβολιασμένος δάσκαλος μόλυνε συνολικά 26 μαθητές και συναδέλφους.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση, στην κομητεία Μαρίν του Σαν Φρανσίσκο, την πέμπτη πλουσιότερη κομητεία στις ΗΠΑ με κατά κεφαλήν εισόδημα άνω των 91.000 δολαρίων που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμό που φτάνει το 72%, ο δάσκαλος που δεν είχε εμβολιαστεί μόλυνε τα περισσότερα παιδιά της τάξης του, παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπτώματα στις 19 Μαΐου, ενώ εξακολούθησε να διδάσκει για δυο ακόμη ημέρες πριν υποβληθεί σε τεστ στις 21 Μαΐου.

Σε αυτό το διάστημα είχε βγάλει την μάσκα του, τουλάχιστον μία φορά στην τάξη για να διαβάσει φωναχτά κείμενο στα παιδιά. Στην τάξη του δασκάλου συμμετείχαν 24 μαθητές, από τους οποίους οι 22 υποβλήθηκαν σε τεστ. Τα παιδιά δεν ήταν εμβολιασμένα επειδή ήταν κάτω από το όριο ηλικίας. Συνολικά 12 παιδιά βρέθηκαν θετικά, ενώ από τα 10 παιδιά στις δύο πρώτες σειρές τραπεζιών, τα 8 μολύνθηκαν και μόνο ένα παιδί βρέθηκε αρνητικό. Παράλληλα μολύνθηκαν επιπλέον 4 από 14 παιδιά που καθόταν στις τρεις πίσω σειρές. Συνολικά, ο δάσκαλος είχε μολύνει 22 παιδιά.

Παράλληλα στο διάστημα από 24 Μαΐου έως και 1ης Ιουνίου, 6 από τους 18 μαθητές μιας άλλης τάξης που ήταν πολύ μικροί για να εμβολιαστούν βρέθηκαν επίσης θετικοί. Επιπλέον, υπήρχαν άλλες 8 λοιμώξεις σε γονείς και αδέλφια των μαθητών των δύο τάξεων. Μεταξύ αυτών των επιπρόσθετων περιπτώσεων ήταν 3 άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

Το ξέσπασμα της συστάδας συνέβη παρά το γεγονός ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να φορούν μάσκα στο σχολείο, κανόνα που σύμφωνα με τους γονείς τηρούσαν και τα παιδιά. Τα παιδιά είχαν καθίσει σε μεμονωμένα θρανία στις τάξεις που απείχαν 1,82 μέτρα μεταξύ τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς. Όλες οι τάξεις του σχολείου είχαν κινητά φίλτρα αέρα και τα παράθυρα ήταν ανοιχτά.

Από το σύνολο των 27 μολυσμένων, 22 ανέφεραν συμπτώματα. Τα πιο συχνά ήταν ο πυρετός (41%), ο βήχας (33%), ο πονοκέφαλος (26%) και ο πονόλαιμος (26%). Οι αρχές απομόνωσαν το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 σε πλήρη αλληλουχία σε 18 περιπτώσεις όπου και βρέθηκε η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος