ΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές κατά Τουρκίας για ανθρώπινα δικαιώματα

Εκατόν εβδομήντα βουλευτές του Αμερικανικού Κογκρέσου απέστειλαν διακομματική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας του να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της για την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες αναφέρουν ότι “η τουρκική κυβέρνηση στις δυο δεκαετίες που έχει την εξουσία έχει προχωρήσει στην αποδυνάμωση του δικαστικού σώματος, στην τοποθέτηση πολιτικών συμμάχων σε θέσεις κλειδιά στον στρατό και στις υπηρεσίες πληροφοριών, στην καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου και στην χωρίς στοιχεία φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και μειονοτήτων.

Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά “στρατηγικά ζητήματα έχουν δικαίως λάβει σημαντική προσοχή στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά η κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοκρατική οπισθοδρόμηση που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία είναι επίσης σημαντικές ανησυχίες”.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι η αλλαγή στην στάση του προέδρου Ερντογάν και του κόμματος του είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της σχέσης ΗΠΑ Τουρκίας.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Ουάσιγκτον το 2017 κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνδρες της ασφάλειας του είχαν επιτεθεί και χτυπήσει διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν έφερε ακόμα και το στυλ της στους δρόμους της πρωτεύουσας του έθνους μας, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τουρκικό προσωπικό ασφαλείας επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους».

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος