Ινδία-Πακιστάν: Κλιμάκωση με κατάρριψη αεροσκαφών και ανταλλαγή πυρών (video)

Το Πακιστάν «κατέρριψε» δύο ινδικά αεροσκάφη μέσα στον εναέριο χώρο του, ανέφερε  εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού στο Twitter, μία ημέρα αφού ινδικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα μέσα στο Πακιστάν για πρώτη φορά από το 1971. Η Ινδία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πακιστανικό αεροσκάφος στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, όμως στη διάρκεια της επιχείρησης αναχαίτισής του καταρρίφθηκε από το Πακιστάν και ινδικό αεροσκάφος. «Σε αυτή την επιχείρηση δυστυχώς χάσαμε ένα Mig-21. Ο πιλότος χάθηκε στη μάχη. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον κρατά. Ελέγχουμε τις πληροφορίες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.

«Καλώ για μία ακόμη φορά την Ινδία να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι για οποιονδήποτε διάλογο: για την τρομοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα», υπογράμμισε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν, . Είχαν προηγηθεί στρατιωτικά ανακοινωθέντα από το Ισλαμαμπάντ για ανάφλεξη από ξηράς και αέρος μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της που από το 1947 βρίσκονται σε διένεξη για το διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

« Ένα από τα αεροπλάνα συνετρίβη στο ινδικό Κασμίρ και το άλλο στο πακιστανικό Κασμίρ,  ενώ ακολούθησε και ανταλλαγή πυρών με το ινδικό πυροβολικό κατά μήκος της «Γραμμής Ελέγχου», τα ντε φάκτο σύνορα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, ανακοίνωσε νωρίτερα η πακιστανική πλευρά.

Το Πακιστάν κλείνει τον εναέριο χώρο του “μέχρι νεοτέρας”, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Παράλληλα οι αρχές της Ινδίας έκλεισαν αρκετά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ινδικό εναέριο χώρο.

“Ένας πιλότος υπό κράτηση” 

Πακιστανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μόνο ένας Ινδός πιλότος βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση από τον πακιστανικό στρατό, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δύο πιλότοι έχουν συλληφθεί και ένας εξ αυτών έχει τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού του Πακιστάν, τα πακιστανικά αεροσκάφη επέλεξαν έξι στόχους προκειμένου να δείξουν την ικανότητά τους να πλήξουν σημαντικές εγκαταστάσεις, όμως σκοπίμως απέφυγαν να προκαλέσουν ζημιές.

 «Δεν έχουμε κανέναν σκοπό κλιμάκωσης, αν δεν αναγκαστούμε»

Το Πακιστάν «δεν επιθυμεί να πάει σε πόλεμο» με την Ινδία, διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του στρατού της χώρας,  επαναλαμβάνοντας ότι  η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της χώρας.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διεξήγαγε πλήγματα «στην άλλη πλευρά της Γραμμής Ελέγχου» εναντίον «μη στρατιωτικών στόχων, αποφεύγοντας τα ανθρώπινα θύματα και τις παράπλευρες ζημιές».

«Ο ινδικός στρατός ανταπέδωσε και προκάλεσε αρκετές απώλειες»

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι το Πακιστάν άρχισε να βομβαρδίζει με βαρέα όπλα κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου, ενώ δόθηκε απάντηση με  στοχευμένα πυρά που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πέντε θέσεων και αρκετές απώλειες».

«Η Ινδία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση» και «θα συνεχίσει να δρα με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», δήλωνε στο μεταξύ από την Κίνα, η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάραζ.

Αναφερόμενη στα πλήγματα που εξαπέλυσε η ινδική Πολεμική Αεροπορία χθες Τρίτη εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης εξτρεμιστών, εξήγησε ότι η επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτική, διότι «δεν είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» του Πακιστάν.

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ η Μέι

Η Βρετανία ανησυχεί βαθιά για τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία κάλεσε τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

«Είμαστε σε τακτική επαφή με τις δύο χώρες, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση για διάλογο και διπλωματικές λύσεις προκειμένου να
διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα. Εργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους, επίσης μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε η Μέι.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Φιλντ δήλωσε στο Κοινοβούλιο πως θα μιλήσει με τους Ύπατους Αρμοστές της Ινδίας και του Πακιστάν για να καλέσει τις χώρες τους να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Στ. Ντιπάρτμεντ: «Το Πακιστάν να αναλάβει επειγόντως δράση εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων»

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο προέτρεψε τις κυβερνήσεις  της Ινδίας και του Πακιστάν, να αποφύγουν «πάση θυσία» κλιμάκωση,  τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται δράση εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» με ορμητήριο το Πακιστάν.

Για «προληπτικό πλήγμα» εναντίον του σημαντικότερου στρατοπέδου εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις-ι-Μοχάμαντ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι που άφησε 40 νεκρούς στις 14 Φεβρουαρίου στο Κασμίρ, έκανε λόγο η κυβέρνηση του Νέου Δελχί.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP- Sputnik,DPA

Σχετική είδηση: Ινδία- Πακιστάν: «Προληπτικός» βομβαρδισμός τζιχαντιστών με παραβίαση εναέριου χώρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος