Κασμίρ: “‘Ετοιμο” να παραδώσει τον Ινδό πιλότο το Πακιστάν

Το Πακιστάν θα αφήσει ελεύθερο αύριο Παρασκευή τον Ινδό πιλότο που κρατά από την Τετάρτη σε μια «κίνηση ειρήνης», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ίμραν Χαν. Το αεροπλάνο του αντισμήναρχου Αμπχιντάν Βαρταμάν καταρρίφθηκε την Τετάρτη πάνω από το Κασμίρ στη διάρκεια σπάνιας αερομαχίας μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων. Σε  φωτογραφία και βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα και την αυθεντικότητα τους επιβεβαίωσαν πηγές ασφαλείας, ο πιλότος διακρίνεται δίπλα σε Πακιστανό στρατιώτη, να πίνει τσάι.

«Το τσάι είναι εξαιρετικό», λέει στα αγγλικά, προσθέτοντας ότι είναι παντρεμένος και είχε καλή μεταχείριση αλλά αρνούμενος να δώσει τα στοιχεία του.

Το Πακιστάν υποστηρίζει ότι κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη στον πακιστανικό εναέριο χώρο, ενώ το Νέο Δελχί ανακοίνωσε από την πλευρά του πως κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ –κάτι που διέψευσε το Ισλαμαμπάντ– και πως «έχασε ένα Mig 21».

“Τείχος ενάντια στον εχθρό”

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ίμρα Μόντι κάλεσε  τους συμπολίτες του σε εθνική ενότητα, ζητώντας τους να «δημιουργήσουν ένα τείχος» ενάντια «στον εχθρό».

«Φίλοι, όταν ο εχθρός προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ινδία και να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση, ένας από τους στόχους του είναι να σταματήσει ο ρυθμός και η πρόοδος της χώρας μας», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός απευθυνόμενος μέσω βίντεο σε υποστηρικτές του κόμματός του.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν χθες Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος του Μασούντ Άζχαρ, ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις ι Μοχάμαντ, που εδρεύει στο Πακιστάν κι έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 μέλη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Οι τρεις δυτικές χώρες θέλουν ο Μασούντ Άζχαρ να προστεθεί στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ που περιλαμβάνει πρόσωπα τα οποία ενέχονται στην «τρομοκρατία».

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε τις πυρηνικές δυνάμεις Ινδία και Πακιστάν να δείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά την αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ινδία και Πακιστάν διέρχονται μεγάλη κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις, με την ένταση να έχει οξυνθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες γύρω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

“Παιχνίδια πολέμου πάνω από τα Ιμαλάια”

Η πρόσφατη αεροπορική επιχείρηση, που ναι μεν φαινομενικά στρεφόταν κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Τζάις-ε-Μοχάμεντ, αλλά για πολλούς αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο επεισόδιο στο Κασμίρ, δεν είναι η πρώτη και ούτε θα είναι η τελευταία στρατιωτική αντιπαράθεση από το 1947, οπότε οι δύο χώρες χωρίστηκαν χειρουργικά μετά την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία. Οι πόλεμοι του 1965 και 1971 και η μικρότερης κλίμακας σύρραξη του 1999, υπενθυμίζουν “πόσο είναι εύκολο να ανάψει η θρυαλλίδα πάνω από τα Ιμαλάια”, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος