Ινδία: Από χτύπημα κεραυνού 907 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους

Array

Η Ινδία κατέγραψε άλμα στη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως καύσωνες και κεραυνοί φέτος, με τους θανάτους που σχετίζονται με αυτά να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδό των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, με τους επιστήμονες να αποδίδουν τον βαρύ απολογισμό στην κλιματική αλλαγή.

Υπήρξαν σχεδόν 8 φορές περισσότεροι καύσωνες, 27 συνολικά, ενώ οι κεραυνοί αυξήθηκαν πάνω από 111 φορές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 907 άνθρωποι, ανέφερε το υπουργείο Επιστημών της Γης, σε έκθεση προς το Κοινοβούλιο. Οι καταιγίδες πενταπλασιάστηκαν σε 240.

Φέτος, οι 2.183 θάνατοι που οφείλονταν σε τέτοια περιστατικά ήταν οι περισσότεροι από το 2019, όταν 3.017 έχασαν τη ζωή τους κάτω από τέτοιες συνθήκες. Κεραυνοί, πλημμύρες και ισχυρές βροχοπτώσεις αντιστοιχούσαν στο 78% των θανάτων φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων στην Ινδία αυξήθηκαν αυτόν τον αιώνα και η χώρα μπορεί να βιώσει πιο συχνά κύματα καύσωνα στο μέλλον, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Αύγουστο. Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε ρυπαντής άνθρακα, αν και οι κατά κεφαλήν εκπομπές της είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες.

Η χώρα των σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων έζησε τον θερμότερο Μάρτιο εδώ και πάνω από έναν αιώνα και οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές τον Απρίλιο και τον Μάιο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την περίοδο 1998-2017, πάνω από 166.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω καυσώνων παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι μεταξύ του 2030 και του 2050, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους κατ’ έτος εξαιτίας υποσιτισμού, διάρροιας και θερμοπληξίας.

Το γειτονικό Πακιστάν αντιμετώπισε φέτος καταστροφικές πλημμύρες που κάλυψαν το ένα τρίτο της χώρας, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους και επηρέασαν εκατομμύρια άλλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος