Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο: Απόσυρση ξένων και εκλογές το Δεκέμβριο

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Η 2η διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο άνοιξε το δρόμο για την απόσυρση των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων από την βορειοαφρικανική χώρα. Υπάρχει συναίνεση Τουρκίας και Ρωσίας για σταδιακή απόσυρση στρατιωτών και μισθοφόρων, είπε ο Μάας μετά το τέλος της διάσκεψης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Ναντσλά αλ Μανγκούς μίλησε μάλιστα για απόσυρση «εντός των επόμενων ημερών», μετά τα «βήματα προόδου» στο Βερολίνο. Ο Χ. Μάας σημείωσε πρέπει να τηρηθεί «ισορροπία δυνάμεων κατά την αποχώρηση», το πρώτο βήμα μπορεί να είναι η αποχώρηση των μισθοφόρων. «Τίποτα δεν είναι τόσο καθοριστικό για την ειρήνη και τη σταθερότητα, όσο η διεξαγωγή των εκλογών στις 24. Δεκεμβρίου», τόνισε ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Τόσο ο Μάας όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησαν με έμφαση να τερματιστούν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη Λιβύη και να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. «Η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως», είπε ο Μπλίνκεν, «ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, ακόμα και η απλή παραμονή τους επηρεάζει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία», τόνισε ο Μάας, «δεν θα ησυχάσουμε μέχρι και η τελευταία στρατιωτική δύναμη να εγκαταλείψει τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, μίλησε στο Βερολίνο για «πολλά εμπόδια» στο δρόμο για τις εκλογές, αλλά τόνισε πως «όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στον πόλεμο».

Η Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε τη δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη. Σε δηλώσεις της υποδεχόμενη στην καγκελαρία τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών τόνισε ότι ο λαός της Λιβύης πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του», είπε η Μέρκελ με το βλέμμα σε Τουρκία και Ρωσία που διατηρούν ακόμη δυνάμεις στη Λιβύη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, στο έδαφος της Λιβύης συνεχίζουν να βρίσκονται περίπου 20.000 ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι. Ο γγ του ΟΗΕ Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης τη δραματική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λιβύη, καθώς 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν 400.000 περισσότεροι από την προηγούμενοι χρονιά, χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος