Η Σ. Αραβία παραδέχεται ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στενός σύμμαχος του Ριάντ, χαιρέτισε σήμερα τις ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα η Σ. Αραβία.

«Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και εκείνους με τους οποίους συναντήθηκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη (…) είχαν ως αποτέλεσμα μια αψιμαχία, η οποία οδήγησε στον θάνατό του», ανέφερε η σαουδαραβική εισαγγελία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Κατά το SPA, έχουν συλληφθεί «18 πρόσωπα», όλα τους Σαουδάραβες, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση.

Δημοσιοποιώντας τα ευρήματα της εσωτερικής έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, μια υπόθεση με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ταυτόχρονα την καθαίρεση του υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και ενός συμβούλου του παλατιού.

«Ο Άχμαντ αλ Ασίρι, υποδιευθυντής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του», μετέδωσε το SPA, επικαλούμενο βασιλικό διάταγμα.

Καθαιρέθηκε επίσης ο Σαούντ αλ Καχτάνι, σύμβουλος του παλατιού, συμφωνα με την ίδια πηγή.

Σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν παράλληλα ότι ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να επιβλέψει την «αναμόρφωση» των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου.

Η είδηση που μετέδωσε το SPA περί της επιβεβαίωσης του θανάτου του δημοσιογράφου στο προξενείο ακολούθησε μια δεύτερη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση Κασόγκι του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον βασιλιά Σαλμάν.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συνομίλησαν το βράδυ της Παρασκευής, «υπογράμμισαν τη σημασία» που δίνουν στην ανάγκη οι δύο χώρες «να συνεχίσουν να συνεργάζονται πλήρως», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ερντογάν και ο Σαουδάραβας βασιλιάς είχαν μια πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου την Κυριακή.

Ο Κασόγκι, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που τον είδαν ζωντανό ήταν όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, όπου ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από ομάδα εκτελεστών που εστάλη ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι σαουδαραβικές αρχές διέψευδαν πως είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση της εξαφάνισης.

Η παραδοχή του γεγονότος ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου «καταγράφηκε» από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απευθύνει νέα προειδοποίηση στο Ριάντ την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εάν αποδεικνυόταν ότι οι σαουδαραβικές αρχές βρίσκονταν πίσω από την εξαφάνιση και τον θάνατο του συνεργάτη της εφημερίδας Washington Post.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στενός σύμμαχος του Ριάντ, χαιρέτισε σήμερα τις ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα η Σαουδική Αραβία, η οποία επιβεβαίωσε τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη και απέπεμψε υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση χαιρετίζει τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρετίζουν τις αποφάσεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες του βασιλιά Σαλμάν» σε σχέση με την υπόθεση Κασόγκι, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, WAM. Εκτός από την αποπομπή Σαουδαράβων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, 18 ύποπτοι κρατούνται σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Ο Τραμπ θεωρεί «αξιόπιστη» την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε θετικά ερωτηθείς αν θε ωρεί αξιόπιστη την εξήγηση που έδωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι θα συζητήσει ξανά με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν την υπόθεση, διαβεβαίωσε πως δεν πιστεύει ότι οι σαουδάραβες ηγέτες του είπαν ψέματα, ενώ σημείωσε πως δεν θέλει, εάν επιβληθούν κυρώσεις στο Ριάντ, να οδηγήσουν στην ακύρωση συμβάσεων για πωλήσεις όπλων ή πυρομαχικών από τις ΗΠΑ στη σύμμαχό τους, αντίβαρο όπως επέμεινε στην επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ σημείωσε πως θεωρεί ένα «σπουδαίο πρώτο βήμα» την ανακοίνωση του Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι και τη σύλληψη υπόπτων, πάντως πρόσθεσε ότι έχει ακόμη ερωτήματα που θέλει να θέσει στον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, με τον οποίο, είπε, ανυπομονεί να ξαναμιλήσει.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επανέλαβε πως δεν θέλει να επιβληθούν αντίποινα στο Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι που θα οδηγήσουν στην ακύρωση πωλήσεων όπλων και άλλων επενδύσεων, διότι, όπως έκρινε, αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια ακόμη και «600.000 θέσεων εργασίας» στις ΗΠΑ. «Το τελευταίο πράγμα που θέλω να πω είναι πως δεν πρόκειται να σας προμηθεύσουμε αυτό ή το άλλο», είπε ο Τραμπ.

«Νομίζω πως πλησιάζουμε πιο κοντά στην επίλυση ενός πολύ μεγάλου προβλήματος», συνέχισε ο Τραμπ, ο οποίος έκρινε πως «αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο», ένα «φρικτό γεγονός, που δεν έμεινε απαρατήρητο».

«Για ακόμη μια φορά, είναι νωρίς ακόμη, δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή μας ή την έρευνά μας, αλλά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του βασιλείου, ενώ σημείωσε πως περιμένει την «πλήρη έκθεση» του Ριάντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε στο ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη τη Σαουδική Αραβία: «τους χρειαζόμαστε ως αντίβαρο στο Ιράν», εξήγησε, είναι «σπουδαίος σύμμαχος».

Ερωτηθείς για την δυνητική επιβολή κυρώσεων, απάντησε «είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσουμε» για αυτό.

Ερωτηθείς εάν βρίσκει την εξήγηση για τον θάνατο του Κασόγκι «αξιόπιστη», ο Τραμπ αποκρίθηκε «ναι, ναι». Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η σαουδαραβική ηγεσία του είπε ψέματα για την υπόθεση, απάντησε «όχι, δεν το νομίζω (…) θα μιλήσω μαζί τους, θα δούμε τι θα γίνει, κι όπως σας έχω πει θα συνεργαστώ με το Κογκρέσο» για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οργισμένη αντίδραση από την πρώην διευθύντρια του Κασόγκι

Η πρώην διευθύντρια του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Washington Post χαρακτήρισε την εξήγηση του Ριάντ για τον θάνατό του «εντελώς μ… κία».

Η Κάρεν Ατία έγραψε στο Twitter ότι «θύμωσα ξανά για μία ακόμη φορά» μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας.

«Αυτό που με ενοχλεί στην ανακοίνωση είναι η χρήση της γλώσσας που υπονοεί ότι ήταν ατύχημα. Ο Τζαμάλ δεν “πέθανε στη διάρκεια ενός καυγά”. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Από Σαουδάραβες. Σε ένα προξενείο. Του αφαίρεσαν τη ζωή», τόνισε η Ατία.

«Ο Κασόγκι ήταν ένας 60χρονος άνδρας. Τι είδους ίση “μάχη” θα μπορούσε να δώσει εναντίον 15 ανδρών; Και ποιος φέρνει μαζί του ένα πριόνι για κόκαλα σε μια “συζήτηση”;! Η ηλιθιότητα της σαουδαραβικής εξήγησης σου μουδιάζει τον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Η διευθύντρια του Κασόγκι χαρακτήρισε επίσης την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας «προσβλητική», προτού θέσει μια σειρά από ερωτήματα: «Τι συνέβη στο πτώμα; Γιατί οι αξιωματούχοι είπαν ψέματα και δήλωσαν ότι έφυγε από το προξενείο; Τι στοιχεία έχουν για να στηρίξουν το γεγονός ότι υπήρξε καυγάς;».



Βαθιά ταραγμένος ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «βαθιά ταραγμένος» μετά την «επιβεβαίωση» από τις αρχές στο Ριάντ «του θανάτου» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητεί να διενεργηθεί «άμεση, διεξοδική, διαφανής» έρευνα για τις περιστάσεις υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Κασόγκι και να υπάρξει πλήρης απόδοση ευθυνών σε όσους ενέχονται στην υπόθεση, προστίθεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος