Η Ρωσίδα δημοσιογράφος που διαμαρτυρήθηκε στον αέρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία ξέφυγε από τον κατ’ οίκον περιορισμό της

Array

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η Ρωσίδα δημοσιογράφος που απασχόλησε τα διεθνή πρωτοσέλιδα όταν διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζωντανά στην κρατική τηλεόραση τον Μάρτιο, διέφυγε από τον κατ’ οίκον περιορισμό με την 11χρονη κόρη της, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας.

Το πού βρίσκεται η Οβσιανίκοβα δεν είναι γνωστό, ούτε είναι σαφές πώς ακριβώς απέδρασε από τον κατ’ οίκον περιορισμό της. Την Δευτέρα, το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε την 44χρονη στη λίστα των καταζητούμενων.

Η Οβσιανίκοβα, η οποία εργαζοταν στο ρωσικό κρατικά ελεγχόμενο τηλεοπτικό κανάλι Channel One, πραγματοποίησε μια διαμαρτυρία ζωντανά στον αέρα τον Μάρτιο. Φώναξε «Όχι στον πόλεμο!» κρατώντας ένα πλακάτ με το οποίο καταδίκαζε την εισβολή στην Ουκρανία και έλεγε στον κόσμο να μην πιστεύει τα κυβερνητικά ψέματα.

Έκτοτε της έχει επιβληθεί δύο φορές πρόστιμο για το αδίκημα της δυσφήμισης του ρωσικού στρατού και τον Αύγουστο τέθηκε σε δίμηνο κατ’ οίκον περιορισμό με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων για τον στρατό, που επισύρει ποινή έως και 10 έτη.

Η τελευταία κατηγορία αφορούσε μια διαμαρτυρία τον Ιούλιο, όταν στάθηκε στο ανάχωμα του ποταμού απέναντι από το Κρεμλίνο στο κέντρο της Μόσχας και κράτησε μια αφίσα που αποκαλούσε τον Ρώσο πρόεδρο και τους στρατιώτες του φασίστες.

«Πόσα ακόμη παιδιά πρέπει να πεθάνουν για να σταματήσετε;» έγραφε η αφίσα.

Ο πρώην σύζυγός της ανέφερε για πρώτη φορά την απουσία της στις αρχές το Σάββατο, μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ιγκόρ Οβσιάνικοφ, σε συνέντευξή του στο φιλοκρεμλινικό δίκτυο RT, δήλωσε ότι δεν γνώριζε πού βρισκόταν η πρώην σύζυγός του, αλλά ότι η κόρη του δεν είχε διαβατήριο.

Η απόδραση της Οβσιανίκοβα αποτελεί την τελευταία αμήχανη στιγμή για τη Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει εντυπωσιακές απώλειες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και αυξανόμενη κριτική για τον πόλεμο στο εσωτερικό της, ακόμη και μεταξύ ορισμένων βασικών υποστηρικτών του Κρεμλίνου. Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο έχει πατάξει τις εκδηλώσεις διαφωνίας καθώς εργάζεται για τη στρατολόγηση χιλιάδων νέων στρατιωτών για τις μάχες στην Ουκρανία.

Η Οβσιανίκοβα δεν απάντησε σε κλήσεις και γραπτά μηνύματα της Washington Post την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Γεννημένη στην Ουκρανία, η Οβσιανίκοβα ήταν αρχισυντάκτρια στο Channel One. Αλλά όταν πήγε στο γραφείο την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως είπε, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε πλέον να εργαστεί εκεί.

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στο Channel One, δουλεύοντας πάνω στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου», δήλωσε η Οβσιανίκοβα σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε μετά τη διαμαρτυρία του Μαρτίου. «Και τώρα ντρέπομαι πολύ. Ντρέπομαι που επέτρεψα να ειπωθούν τα ψέματα στις οθόνες της τηλεόρασης. Ντρέπομαι που άφησα τον ρωσικό λαό να μετατραπεί σε ζόμπιο».

«Είναι μόνο στο χέρι μας να σταματήσουμε αυτή την τρέλα», είπε, αναφερόμενη στο υψηλό τίμημα της διαφωνίας στη Ρωσία. «Βγείτε στους δρόμους. Μη φοβάστε. Δεν μπορούν να μας βάλουν όλους στη φυλακή».

Πηγή: Washington Post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος