Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους καταγγέλλουν τη Ρωσία για σπατάλη χρόνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Array

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κατηγόρησαν την Πέμπτη τη Ρωσία ότι σπατάλησε το χρόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διαδίδει συνωμοσίες, προβάλλοντας εκ νέου την κατηγορία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα» στην Ουκρανία.

«Πόσες ακόμα από αυτές τις ανοησίες πρέπει να υπομείνουμε;» ρώτησε το Συμβούλιο η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

Η Ρωσία έχει θέσει στο παρελθόν τουλάχιστον δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ζήτημα των προγραμμάτων βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία έχουν δηλώσει ότι δεν διαθέτουν προγράμματα βιολογικών όπλων.

Η Ρωσία πιέζει τώρα για μια επίσημη έρευνα. Έχει συντάξει ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη σύσταση μιας επιτροπής, αποτελούμενης και από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, που θα διερευνήσει τους ισχυρισμούς της. Μια τέτοια κίνηση είναι δυνατή -αλλά δεν έχει ποτέ επικαλεστεί- σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα βιολογικά όπλα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1975.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Ρωσίας ως «καθαρές επινοήσεις που προβάλλονται χωρίς ίχνος αποδείξεων».

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν γνωρίζουν κανένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έδειξε να μετανιώνει την Πέμπτη για τον οκτάμηνο πόλεμο.

«Πιστεύετε πραγματικά ότι είμαστε τόσο αφελείς;» είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια στο Συμβούλιο, καθώς υποστήριξε τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί βιολογικών όπλων.

«Νομίζετε πραγματικά ότι πιστεύουμε πως το Πεντάγωνο θα ενημερώσει τον ύπατο εκπρόσωπο του Γραφείου Υποθέσεων Αφοπλισμού εντός του ΟΗΕ για τα μυστικά τους
βιολογικά προγράμματα στην Ουκρανία;» είπε.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πότε η Ρωσία θα έθετε το σχέδιο ψηφίσματος σε ψηφοφορία. Ένα ψήφισμα χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και όχι βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία ή τη Βρετανία για να περάσει. Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η κίνηση της Ρωσίας πιθανότατα θα αποτύχει.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ουκρανικά εργαστήρια βιολογικών όπλων που να υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον. Σημείωσε ότι η Ουκρανία -όπως και πολλές χώρες- διαθέτει εργαστηριακή υποδομή δημόσιας υγείας για την προστασία της από μολυσματικές ασθένειες.

Είπε στο συμβούλιο: «Αυτή η συνάντηση είναι μια κολοσσιαία σπατάλη χρόνου … μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από τις θηριωδίες που πραγματοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και μια απελπισμένη τακτική για να να δικαιολογήσει έναν αδικαιολόγητο πόλεμο».

Πηγή: Ρόιτερς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος