Η Μόσχα απελαύνει 20 Tσέχους διπλωμάτες – Η Ουάσινγκτον στο πλευρό της Πράγας

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες απαντώντας στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών με την υποψία της κατασκοπείας. Η Μόσχα έδωσε διορία 14 ωρών στους Τσέχους διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν την χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε χθες την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών αφού ανακοίνωσε ότι δύο Ρώσοι πράκτορες που κατηγορούνται για την δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία το 2018, βρίσκονταν πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014 από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας μετά την απόφαση για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών και κατηγορούν την Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας στην αυστηρή της απάντηση στις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας επί τσεχικού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Πρέπει να απαντούμε αυστηρά στις ρωσικές ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την ενεργειακή ασφάλεια ή κρίσιμης σημασίας υποδομές των συμμάχων και εταίρων μας», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος