“Η Κίνα ζήτησε από τον Π.Ο.Υ. να καθυστερήσει να κηρύξει πανδημία” (video)

Τις ευθύνες του Πεκίνου στην εξάπλωση του κορονοϊού  αναδεικνύει το περιοδικό Der Spiegel. Αποκαλύπτει πληροφορίες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας είχε ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μην σπεύσει να κηρύξει πανδημία. 

Το περιοδικό ισχυρίζεται ότι ίσως έχει ευθύνες και ο Π.Ο.Υ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί στις 21 Ιανουαρίου, όπως αποκαλύπτει, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Π.Ο.Υ, για να του ζητήσει αφ΄ενός να αποκρύψει την πληροφορία για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο και αφ΄ετέρου  να καθυστερήσει να κηρύξει πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Π.Ο.Υ, κήρυξε με καθυστέρηση πανδημία (11 Μαρτίου) και όπως παρατηρεί το Spiegel, χάθηκαν 4-6 εβδομάδες για την έγκαιρη αντιμετώπιση  της πανδημίας της Covid-19.

Ο Π.Ο.Υ απορρίπτει ως ανακριβές το δημοσίευμα του Spiegel

Μετά τις αποκαλύψεις, υπήρξε αντίδραση από τον Π.Ο.Υ, ο οποίος με ανακοίνωσή του απορρίπτει ως ανακριβές το δημοσίευμα, διαψεύδει ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας και υπενθυμίζει ότι η Κίνα είχε ενημερώσει δημόσια για την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο από τις 21 Ιανουαρίου. Καμία αναφορά δεν γίνεται στην ανακοίνωση για την καθυστέρηση κήρυξης πανδημίας.

Καμία δήλωση δεν έχει γίνει για το θέμα από την πλευρά της Κίνας. Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση 11 χιλιάδων λέξεων στην οποία απορρίπτει όλες τις κατηγορίες σε βάρος της για μυστικοπάθεια, που προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ -πως απέκρυψε την αλήθεια για τον κορονοϊό- και επιμένει πως χειρίστηκε το θέμα του κορονοϊού με διαφάνεια, εγκαίρως και με την απαιτούμενη υπευθυνότητα.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος