Η επίσκεψη Τίλερσον στη Μόσχα το πρώτο διπλωματικό τεστ της κυβέρνησης Τραμπ

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα εξελίσσεται στο πρώτο διπλωματικό τεστ για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τη διαμόρφωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, αλλά και την επίλυση του αιματηρού εμφυλίου στη Συρία.

Πριν από το αμερικανικό πολλαπλό πυραυλικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία, η ατζέντα της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Κρεμλίνο, κυριαρχούνταν -ήδη- από θέματα ζωτικής σημασίας για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Μεταξύ αυτών, η υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, η παραβίαση από τη Μόσχα μιας σημαντικής συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αλλά και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, τώρα ο Τίλερσον χωρίς επαρκή διπλωματική εμπειρία στο χειρισμό παρόμοιων καταστάσεων, έχει επιφορτιστεί με την αποστολή της αποφυγής περαιτέρω όξυνσης των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων. Παράλληλα, ο ίδιος, θα προσπαθήσει να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάγκη καταστροφής όσων χημικών όπλων έχουν απομείνει στα χέρια του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά και για την άσκηση από τη Μόσχα, πιέσεων στον Άσαντ προκειμένου να διαπραγματευτεί το μέλλον της Συρίας.

Από την άλλη μεριά, η Ρωσία και το Ιράν αποτελούν τους στρατηγικούς συμμάχους του Άσαντ για τη διατήρησή του στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι ο στρατός της Συρίας δεν ελέγχει το σύνολο των εδαφών της χώρας.

Ο Τίλερσον έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Ρωσία είχε λάβει από πριν γνώση της χρήσης χημικών όπλων, στην επίθεση της προηγούμενης Τρίτης. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σχεδιάζει στις μεθαυριανές συνομιλίες να παροτρύνει τη Μόσχα, προκειμένου να επανεξετάσει την υποστήριξη που παρέχει στον Άσαντ. “Ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε εποικοδομητικές συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ η Μόσχα μπορεί να υποστηρίξει μία διαδικασία με στόχο την εδραίωση της σταθερότητας στη Συρία,” δήλωσε χθες ο Τίλερσον στην κυριακάτικη εκπομπή “The Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας είχε αποτρεπτικό χαρακτήρα ως προς το ενδεχόμενο επανάληψης της χρήσης χημικών όπλων από τον στρατό της Συρίας. Διπλωματικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι η επίθεση ενδυναμώνει τη διπλωματική ισχύ της επίσκεψης Τίλερσον στη Ρωσία, ενώ το πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ περιλαμβάνει συναντήσεις τόσο με τον Πούτιν, όσο και με τον Λαβρόφ.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος