Η επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ξεκινά ένα ταξίδι-ορόσημο στην Κίνα από την Δευτέρα

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα ταξιδέψει στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από διεθνείς εκκλήσεις να καταγγείλει τις καταχρήσεις κατά της μειονότητας των Ουϊγούρων.
Μετά από χρόνια που ζητούσε «ουσιαστική και απρόσκοπτη» πρόσβαση στην δυτική Σιντζιάνγκ, η Μισέλ Μπασελέ θα πραγματοποιήσει τελικά μια εξαήμερη αποστολή στην Κίνα από τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

Η επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Πεκίνου, αναμενόταν από καιρό και σηματοδοτεί το πρώτο ταξίδι στην Κίνα από επικεφαλής των δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά την επίσκεψη της Λουίζ Άρμπουρ το 2005.

Η ίδια η Μπασελέ έχει ζητήσει πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Κίνας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2018.

Έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για τους ισχυρισμούς περί εκτεταμένων περιστατικών κακομεταχείρισης στη Σιντζιάνγκ, αλλά έχει επικριθεί για το γεγονός ότι δεν έχει λάβει αρκετά σθεναρή στάση.

Η επίσκεψη έρχεται καθώς ομάδες για τα δικαιώματα ασκούν πίεση στο γραφείο της να δημοσιεύσει μια έκθεση που έχει αναβληθεί εδώ και καιρό για την κατάσταση στην περιοχή.

Το Πεκίνο διεξάγει εδώ και χρόνια καταστολή στην επαρχία στο όνομα της εξάλειψης της τρομοκρατίας και της ανάπτυξης μιας από τις φτωχότερες περιοχές του.

«Γενοκτονία»

Ωστόσο, οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων κατηγορούν το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα για εκτεταμένες καταχρήσεις στο όνομα της ασφάλειας, λέγοντας ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, κυρίως μουσουλμανικές μειονότητες, έχουν φυλακιστεί σε «στρατόπεδα αναμόρφωσης».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι νομοθέτες σε πολλές άλλες δυτικές χώρες έχουν χαρακτηρίσει τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ από την Κίνα ως «γενοκτονία».

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος