H μάχη της Μουσούλης – Η ΕΡΤ στην πρώτη γραμμή του πυρός (video)

Στα περίχωρα της Μοσούλης έχουν φτάσει τα ιρακινά στρατεύματα υποστηριζόμενα απο την αμερικανική αεροπορία. «Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε» είναι το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Ιράκ στους τζιχαντιστές. Ο Πάνος Χαρίτος έχει φτάσει εκεί και μεταδίδει απο την πρώτη γραμμή του πυρός.

Δραματικές οι ώρες για τους χιλιάδες αμάχους.

Σήμερα έγινε η πρώτη επιχείρηση του ιρακινού στρατού, η οποία ωστόσο απωθήθηκε από τις δυνάμεις των τζιχαντιστών που πλέον υπολογίζονται σε 2 με 3.000 ή 5.000 σύμφωνα με άλλες πηγές, σημαντικά λιγότεροι από τους 10.000 ενόπλους που μετρούσαν παλαιότερα στις τάξεις τους. Όπως αναμεταδίδει ο Πάνος Χαρίτος οι τζιχαντιστές είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ξένοι υπήκοοι, κυρίως Ευρωπαίοι που έχουν έρθει να πολεμήσουν μέχρι τέλους.

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν όπλα τελευταίας τεχνολογίας μεταξύ αυτών και τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα τα οποία φορτώνουν με εκρηκτικά και τα ρίχνουν πάνω στα άρματα μάχης του ιρακινού στρατού.

Στην περιφέρεια της Μοσούλης έχουν αναπτυχθεί από τα ανατολικά οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, από τα δυτικά η σιιτική πολιτοφυλακή και από τα νότια ο ιρακινός στρατός, ο οποίος και θα κάνει την προέλαση για την απελευθέρωση της πόλης, συνεπικουρούμενος ήδη από αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις και βομβαρδιστικά F16. Αμερικανικές πηγές εκτιμούν ότι η όλη επιχείρηση θα διαρκέσει δύο έως έξι μήνες.

Η αγωνία όλων επικεντρώνεται στην τύχη των προσφύγων καθώς οι μάχες θα μεταφέρονται στο εσωτερικό της πόλης.

Οι οργανώσεις βοήθειας εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες θα επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο οι ιρακινές δυνάμεις ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά και να ανοίξουμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής επιτρέποντας στους 1,5 εκατομμύρια αμάχους, μεταξύ αυτών 600.000 παιδιά, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, να φύγουν με ασφάλεια» επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση Save The Children.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις διατηρώντας τη στρατιωτική βάση ΒΑ της Μοσούλης παρά τις αντιδράσεις των Ιρακινών, ενώ δεν λαμβάνει μέρος σε μάχες. Οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι διατηρεί τη βάση για ψυχολογικούς λόγους στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και για να στείλει μήνυμα στους Κούρδους Πεσμεργκά που έχουν σηκώσει ανάχωμα γύρω από τα απελευθερωμένα κουρδικά χωριά εν είδει συνόρου οριοθέτησης του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ιράκ – Αποστολή Πάνος Χαρίτος

Σχετική είδηση: Ιράκ: «Οι κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν στη Μοσούλη»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος