Στους 109 αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό ανθρώπων που αγνοούνται.
At least 109 people died when the Fuego volcano erupted in Guatemala, the country's Institute of Forensic Sciences says https://t.co/V1Zb4XWd1D pic.twitter.com/wTSvvJRzfa
— CNN Breaking News (@cnnbrk) June 8, 2018
Μπροστά στις σφοδρές επικρίσεις για την τραγωδία και τον τραγικό απολογισμό, η εισαγγελία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αμέλεια από πλευράς των σωμάτων ασφαλείας καθώς δεν δόθηκε έγκαιρα εντολή επείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων.
Guatemala volcano death toll rises https://t.co/9zSJb2U3Jq pic.twitter.com/GxZCLSI3Ip
— FRANCE 24 (@FRANCE24) June 8, 2018
«Οι κλιματικές συνθήκες και τα ακόμη πυρακτωμένα υπολείμματα στις πληγείσες περιοχές δεν επιτρέπουν την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μελών των σωστικών συνεργείων», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών (CONRED).
«Υπενθυμίζουμε ότι μπορεί να σημειωθούν εκρήξεις στην περιοχή και ότι η βροχή μπορεί να προκαλέσει χείμαρρους λάσπης και ηφαιστειακής τέφρας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Death toll climbs to 109 in Guatemala volcano eruption https://t.co/tcMkWa87JM pic.twitter.com/uw8KQbeb3B
— Reuters (@Reuters) June 8, 2018
Τις τελευταίες τρεις ημέρες σωστικά συνεργεία, αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναζητούν στα συντρίμμια, στην ηφαιστειακή τέφρα και στα βράχια πτώματα θυμάτων στο Σαν Μιγκέλ Λος Λότες και τα άλλα χωριά που σάρωσαν ποτάμια λάβας την Κυριακή μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, σε υψόμετρο 3.763 μέτρων, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.
Guatemala Volcano Eruptions:
– At least 109 dead after Fuego volcano erupts in Guatemala
– Nearly 200 people are still missing
Drone footage shows villages covered in ash: pic.twitter.com/isiyJsZJjS— PM Breaking News (@PMBreakingNews) June 8, 2018
Οι έρευνες είχαν ήδη ανασταλεί για ώρες την Τετάρτη, εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων και χειμάρρων λάσπης και πυρακτωμένων βράχων που έφθαναν ακόμη και τα πέντε μέτρα ύψος σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας.
Death toll from massive Fuego volcano eruption in #Guatemala rises to 109, says local disaster and forensic agency Inacif pic.twitter.com/Bjp8b342mY
— CGTN (@CGTNOfficial) June 8, 2018
Το εθνικό ιατροδικαστικό ινστιτούτο (INACIF) γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε στα 109 θύματα. Σχεδόν 200 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.
Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 99 νεκρούς.
Guatemala's Fuego volcano disaster has left almost 100 people dead and 200 missing https://t.co/SdVBeof2Xq pic.twitter.com/z9NdzHqjES
— Al Jazeera English (@AJEnglish) June 7, 2018
Το INACIF διευκρίνισε ότι επτά πτώματα μεταφέρθηκαν σε νεκροτομείο κοντά στην πληγείσα περιοχή και άλλα τρία πτώματα μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νεκροτομείο της πρωτεύουσας, καθώς επρόκειτο για ανθρώπους που υπέκυψαν στα τραύματά τους στα νοσοκομεία όπου είχαν διακομιστεί.
Μόλις 28 από τα θύματα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την CONRED, ακόμα 58 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ 12.277 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος