Ο πόλεμος της σαμπάνιας ανάμεσα σε Γαλλία και Ρωσία

Στις 2 Ιουλίου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράφει το νόμο μετά από γρήγορη υπερψήφιση από το κοινοβούλιο του: ο όρος “σαμπάνια” [champanskoïé] θα αναγράφεται στην ετικέτα μόνο για τη ρωσική παραγωγή αφρώδη οίνου. Η γαλλική σαμπάνια πρέπει να χρησιμοποιεί τον όρο “αφρώδης οίνος” [igristoïé] στα ρωσικά.

Στις 5 Ιουλίου, οι Γάλλοι παραγωγοί της σαμπάνιας που είναι διεθνώς καταχωρημένη ως «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης» μιας συγκεκριμένης περιοχής της Γαλλίας έκαναν έκκληση στους Γάλλους και Ευρωπαίους διπλωμάτες να παρέμβουν.

Ο όρος ΠΟΠ χρονολογείται απο το 1936 και αναγνωρίζεται από 120 χώρες.

Η Γαλλία επιζητά τη διαπραγμάτευση αλλά δεν αποκλείει να διευθετήσει το ζήτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου του οποίου η Ρωσία είναι μέλος από το 2012.

« Αν έχουν υπάρξει διαπιστωμένες παραβιάσεις των κανόνων του ΠΟΕ, θα θέσουμε το ζήτημα. […] Ελπίζω ότι ο διάλογος θα επιτρέψει να ρυθμίσουμε αυτή τη δυσκολία» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν στο γαλλικό Κοινοβούλιο στις 6 Ιουλίου.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ λυπάται που το ρωσικό Κοινοβούλιο ψήφισε «στα γρήγορα» αυτό το νόμο. Ο Ζαν-Υβ Λε Ντριάν θεωρεί ότι ο νόμος συνιστά μια πρωτοβουλία προστατευτισμού από την πλευρά της Ρωσίας.

Η Ρωσία κατατάσσεται στην 15η θέση στις γαλλικές εξαγωγές σαμπάνιας στον κόσμο. Δύο εκατομμύρια μπουκάλια στα 150 εκατομμύρια που πωλούνται διεθνώς κατά μέσο όρο ετήσια, σύμφωνα με την Ένωση Οίκων Σαμπάνιας Γαλλίας.

Παρόλη την αντιπαράθεση, ο γαλλικός όμιλος LVMH Moët Hennessy στον οποίο ανήκουν οι μάρκες σαμπάνιας Veuve Clicquot, Moët & Chandon και Dom Pérignon αποφάσισε να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό σάιτ Gazeta.ru για να μην διακοπούν οι εξαγωγές σε μια χώρα που λατρεύει τη σαμπάνια.

Ο Στάλιν καθιέρωσε τη ρωσική μάρκα «Sovetskoïe champanskoïe» το 1937 για να απομυθοποιήσει τον οίνο της μπουρζουαζίας όπως και το κονιάκ, koniak και στα ρωσικά, να γίνουν προϊόντα ευρείας πρόσβασης για το προλεταριάτο στη Σοβιετική Ένωση.

Μόνο που ο όρος «σαμπάνια» προστατεύεται με πάθος από τους παραγωγούς της περιοχής Σαμπάνιε- Champagne από το 1843 που ιδρύθηκε η Ένωσή τους, Comité champagne, ενάντια στις απομιμήσεις. Ο ρωσικός αφρώδης οίνος παράγεται με διαφορετικό τρόπο από το γαλλικό.

«Είναι η κληρονομιά μας και το διαμάντι μας» δηλώνει σκανδαλισμένη η Ένωση.

Πηγή: ΕΡΤ, Θωμαΐς Παπαϊωάννου -Παρίσι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος