Γαλλία: Απειλές δέχθηκε η εφημερίδα La Nouvelle Republique μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ

Array

Απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχθηκε η γαλλική τοπική εφημερίδα La Nouvelle Republique μετά τη δημοσίευση σκίτσου του Προφήτη Μωάμεθ στο πρωτοσέλιδό της, δήλωσε σήμερα ένας από τους δημοσιογράφους της.

Στις 18 Οκτωβρίου η εφημερίδα αυτή είχε επαναδημοσιεύσει ένα σκίτσο του Μωάμεθ, το οποίο είχε δημοσιεύσει η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo, για να επισημάνει την απειλή που θέτουν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές, μετά την δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί.

Γαλλία: Απειλές δέχθηκε η εφημερίδα La Nouvelle Republique μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ
@AP Photo/Lewis Joly

“Υπήρξαν τέσσερις ή πέντε απειλές, κυρίως στο Facebook, γεγονός το οποίο μας ώθησε να κάνουμε καταγγελία για λόγους αρχής”, δήλωσε ο δημοσιογράφος Κριστόφ Εριγκό μιλώντας στο BFM TV.

Μακρόν: Θα εντατικοποιηθούν οι ενέργειες ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ 

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε σήμερα ότι «θα εντατικοποιηθούν οι ενέργειες» ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, με τον Γάλλο πρόεδρο να ανακοινώνει τη διάλυση της φιλο-παλαιστινιακής κολεκτίβας Σεΐχ Γιασίν, που, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «άμεσα εμπλεκόμενη» στην δολοφονική επίθεση.

Γαλλία: Απειλές δέχθηκε η εφημερίδα La Nouvelle Republique μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ
@Abdulmonam Eassa, Pool via AP

«Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε χθες αργά το απόγευμα με μέλη μιας μονάδας για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού στο Μπομπινί σε βορειοανατολικό προάστιο του Παρισιού.

«Αντίστοιχες αποφάσεις εναντίον οργανώσεων, ομάδων ατόμων, θα ληφθούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

“Το Ισλάμ ουδεμία σχέση έχει με την ειδεχθή αυτή εγκληματική ενέργεια”

Ο σεΐχης ‘Αχμεντ αλ-Τάγιεμπ, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-‘Αζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ στην Αίγυπτο, καταδίκασε τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στη Γαλλία ως “μια ειδεχθή εγκληματική ενέργεια”, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι η προσβολή των θρησκειών στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί “έκκληση στο μίσος”.

Γαλλία: Απειλές δέχθηκε η εφημερίδα La Nouvelle Republique μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ
@Alberto Pizzoli/Pool Photo via AP/file

Ο μεγάλος ιμάμης μιλούσε από απόσταση διαβάζοντας ομιλία στη Ρώμη, στην πλατεία του Καπιτωλίου, ενώπιον ενός διακεκριμένου ακροατηρίου θρησκευτικών ηγετών του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Βουδισμού – ανάμεσά τους ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας Χαΐμ Κορσιά – οι οποίοι συναντήθηκαν χθες για να υπογράψουν μια κοινή έκκληση για ειρήνη.

Γαλλία: Απειλές δέχθηκε η εφημερίδα La Nouvelle Republique μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ
@AP Photo/Gregorio Borgia

“Ως μουσουλμάνος και μεγάλος ιμάμης του Αλ-‘Αζχαρ δηλώνω ότι το Ισλάμ, οι διδασκαλίες του και ο προφήτης του ουδεμία σχέση έχουν με αυτήν την ειδεχθή εγκληματική ενέργεια”, δήλωσε στα αραβικά ο μεγάλος σουνίτης ιμάμης κατά τη διάρκεια της ομιλίας αυτής.

Αναφερόμενος στον δράστη της επίθεσης, Αμπντουλάχ Ανζάνοφ , έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής γεννημένο στη Μόσχα, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-‘Αζχαρ σχολίασε: “Αυτός ο τρομοκράτης δεν αντιπροσωπεύει τη θρησκεία του προφήτη Μωάμεθ”.

Το ισλαμικό σουνιτικό ίδρυμα είχε χαρακτηρίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου “εγκληματική ενέργεια” την αναδημοσίευση στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ με αφορμή τη δίκη για τις επιθέσεις τζιχαντιστών τον Ιανουάριο του 2015 στη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος