Φουκουσίμα: 10 χρόνια μετά καθαρίζουν πυρηνικά απόβλητα

Η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ του 2011, στην Ιαπωνία, έχει περάσει στην στορία ως το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα, μετά το Τσερνόμπιλ. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), σε ανακοίνωση-ανασκόπηση , θυμίζει ότι, από ραδιολογικής άποψης, στην Ελλάδα ανιχνεύθηκαν απολύτως αβλαβείς συγκεντρώσεις ραδιενέργειας, χωρίς κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον.

Τα περίπου 18.000 χιλιάδες θύματα της 11ης Μαρτίου του 2011 αποδόθηκαν κυρίως στο τσουνάμι που προκάλεσε ο υποθαλάσσιος σεισμός.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού παραμένουν, στις εγκαταστάσεις, μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πάνω από 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο του καθαρισμού των πυρηνικών αποβλήτων.

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η ζώνη αποκλεισμού παραμένει ως και σήμερα.

Πόρισμα επιτροπής ερευνητών του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα πως δέκα χρόνια μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα το 2011 στην Ιαπωνία, «δεν εντοπίσθηκε καμία αρνητική συνέπεια στην υγεία» από τη ραδιενέργεια.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις συνέπειες των εκπομπών ραδιενέργειας Τζίλιαν Χερθ, «καμία αρνητική συνέπεια για την υγεία των κατοίκων της Φουκουσίμα που να μπορεί να συνδεθεί απευθείας με την έκθεση στην ραδιενέργεια δεν έχει διαπιστωθεί».

Ο υποθαλάσσιος σεισμός, στον Ειρηνικό ήταν τόσο ισχυρός που μετακίνησε τον άξονα της γης κατά 10 εκατοστά. Δέκα λεπτά μετά  γιγαντιαίο κύμα 14 μέτρων σάρωσε  τα πάντα στο πέρασμά του κι έφτασε στον  πυρηνικό σταθμό, 220 χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο.

O πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011. Έναν μήνα, ωστόσο, πριν από την καταστροφή, δόθηκε δεκαετής παράταση λειτουργίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος