Facebook: Τέλος η κρατική διαφήμιση στην Αυστραλιανή πλατφόρμα

Ανταπόκριση, Αυστραλία Αλέκος Μάρκελλος.

Σε ένα ακόμη βήμα προχώρησε η Αυστραλιανή κυβέρνηση στη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με την γιγαντιαία ιδιωτική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ανακοινώνοντας πως η Αυστραλία πλέον δεν θα πληρώνει για κρατικές διαφημίσεις στη συγκεκριμένη εταιρία.

Οι απώλειες εσόδων για το Facebook εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση ξόδεψε την προηγούμενη χρονιά 42 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για ψηφιακές διαφημίσεις και υπολογίζεται πως περίπου το 1/4 εξ αυτών καταλήγουν στο Facebook.

O Υπουργός των Οικονομικών Simon Birmingham ο οποίος επιβλέπει την κατανομή των δημοσίων εξόδων, δήλωσε πως η απόφαση θα ισχύσει οριζόντια σε όλα τα Υπουργεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

«Εκτιμώ πως πρέπει να αποσύρουμε το διαφημιστικό κονδύλι όσο συνεχίζουν αυτή την απαράδεκτη δραστηριότητα να «κατεβάζουν» από την πλατφόρμα σελίδες, αναζητώντας τρόπους για να ασκήσουν επιρροή στα δημοκρατικά μας συστήματα.

Δεν θα το ανεχθούμε, θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στους νόμους που ψηφίσαμε», δήλωσε μεταξύ άλλων στο «Radio National».

Αιτία της σύγκρουσης της κυβέρνησης ενός ισχυρού κράτους όπως η Αυστραλία με τον παγκόσμιο ιδιωτικό ψηφιακό κολοσσό, είναι η απόφαση της χώρας να νομοθετήσει πως οι ψηφιακές πλατφόρμες αναζήτησης και κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διαπραγματεύονται το κόστος το οποίο και θα καταβάλουν στους εκδοτικούς και ενημερωτικούς οργανισμούς της χώρας για να αναρτούν ενημερωτικό περιεχόμενο.

Η Google από την πλευρά της αποδέχθηκε, παρά τις έντονες αρχικές αντιδράσεις, και ήδη έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με Αυστραλούς εκδότες και Μέσα Ενημέρωσης ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων.

Η ιδιοκτησία του Facebook αντιδρά εκτιμώντας πως αν αποδεχθεί τη ρύθμιση που απαιτεί η νέα νομοθεσία της Αυστραλίας, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο το οποίο αλυσιδωτά θα οδηγήσει στην ίδια απαίτηση και πολλές άλλες χώρες.

Για αυτούς τους λόγους πριν από λίγες ημέρες προχώρησε μονομερώς στην απόφαση να κλείσει χιλιάδες σελίδες και λογαριασμούς στο Facebook , αποκλείοντας πλήρως την πρόσβαση των Αυστραλών αλλά και ολόκληρου του πλανήτη σε οποιοδήποτε ενημερωτικό περιεχόμενο από τη συγκεκριμένη χώρα στην πλατφόρμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος