Εξελίξεις στο σκάνδαλο Επστάιν με τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την Γκισλέιν Μάξγουελ, πρώην σύντροφο και επί χρόνια συνεργάτιδα του εκλιπόντος χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, η οποία κρυβόταν με στυλ, συνεχίζοντας να ζει πλουσιοπάροχα, πριν οδηγηθεί χθες στη φυλακή.

Η 58χρονη Μάξγουελ τηρούσε χαμηλό προφίλ μετά τον θάνατο του Επστάιν, πέρσι τον Αύγουστο. Ο χρηματιστής βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, σε φυλακή της Νέας Υόρκης, όπου είχε προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του για μαστροπεία και κακοποίηση ανηλίκων.

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Επστάιν με τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ
Ο Τζέφρι Έπσταϊν (AP /Palm Beach Sheriff’s Office, File)

Ορισμένες από τις γυναίκες που έπεσαν θύματά του υποστηρίζουν σήμερα ότι η Μάξγουελ ήταν εκείνη που τις παρέσυρε στον κύκλο του, όπου κακοποιήθηκαν από τον ίδιο και τους ισχυρούς φίλους του.

Οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης ζήτησαν χθες την χωρίς όρους προφυλάκιση της, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος «κίνδυνος φυγής» της ύποπτης. Ζήτησαν επίσης να μην της επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε εύκολα να αφαιρέσει αυτήν τη συσκευή.

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Επστάιν με τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ
Οι αρχές ανακοινώνουν τις κατηγορίες αναντίον τηε Γκισλέιν Μάξγουελ (AP/John Minchillo)

«Η Μάξγουελ ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Επστάιν και τον βοήθησε να εκμεταλλευτεί κορίτσια ηλικίας ακόμη και 14 ετών», είπε η εισαγγελέας του Μανχάταν Όντρεϊ Στράους. «Έπαιξε κρίσιμο ρόλο, βοηθώντας τον Επστάιν να εντοπίσει, να γίνει φίλος και να παρασύρει ανήλικα θύματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Μάξγουελ συμμετείχε και η ίδια στη σεξουαλική κακοποίηση», είπε.

Σημειώνεται ότι η Μάξγουελ είναι εύπορη, έχει εκτεταμένους διεθνείς δεσμούς, διαθέτει τρία διαβατήρια και την υπηκοότητα άλλων δύο χωρών ενώ δεν έχει σοβαρούς δεσμούς στις ΗΠΑ, για αυτό και δεν υπάρχει «απολύτως κανένας λόγος» για να παραμείνει στη χώρα. Όπως αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα, υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις σε βάρος της και αντιμετωπίζει βαριά ποινή κάθειρξης.

Το πολυτελές της καταφύγιο στο δάσος

Ένας στενός, περιτριγυρισμένος από δέντρα, χωματόδρομος μισού μιλίου με μια πινακίδα που αναγράφει: «Απαγορεύεται η είσοδος», και έναν μεταλλικό φράχτη να εμποδίζει την πρόσβαση, οδηγεί στο συγκρότημα της Μάξγουελ, που εντόπισε το Reuters από αστυνομικές πηγές.

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Επστάιν με τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ
Η πύλη που οδηγεί στην έπαυλη της Μάξγουελ (AP /Steven Senne)

Το πολυτελές της σπίτι, σε μια έκταση 156 στρεμμάτων σε ένα δάσος στο Νιου Χαμσάιρ, βρίσκεται σε μια τοποθεσία απομονωμένη τόσο για να την κρατήσει μακριά από τα βλέμματα της κλειστής κοινωνίας της πόλης του Μπράντφορντ.

Μόλις χθες Πέμπτη, κάτοικοι αυτής της αγροτικής περιοχής της Νέας Αγγλίας έμαθαν ότι η Μάξγουελ βρισκόταν εκεί, όταν πράκτορες του FBI την συνέλαβαν με την κατηγορία ότι παρέσυρε νεαρά κορίτσια τα οποία στη συνέχεια κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πολυεκατομμυριούχο φίλο της.

Αξιωματούχοι είπαν ότι αγόρασε το συγκρότημα τον Δεκέμβριο αντί ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά. Μια καταχώριση σε λίστα ακινήτων αναφέρει ότι το σπίτι έχει οροφές καθεδρικού ναού, τζάκι από το δάπεδο μέχρι την οροφή και ένα «τοίχο από γυαλί» που κοιτάζει τους λόφους του Νιου Χαμσάιρ.

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Επστάιν με τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ
Μία πέτρα με την επιγραφή “Καταχωνιασμένο” στο δρόμο προς την έπαυλη όπου συνελήφθη η Μάξγουελ (AP /Steven Senne)

«Είχε ξεγλιστρήσει σε μια πανέμορφη ιδιοκτησία στο Νιου Χαμσάιρ, συνεχίζοντας να ζει μια προνομιούχα ζωή, ενώ τα θύματά της ζουν με το τραύμα που τους προκάλεσε πριν χρόνια», δήλωσε μετά τη σύλληψη της, ο Ουίλιαμ Σουίνι, υποδιευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη.

«Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, αλλά υπάρχουν πολλά μέρη για να κρυφτείς και να μην γίνεις αντιληπτός», τόνισε ο Άλαν Γκράντι, συνταξιούχος 74 ετών, ο οποίος είπε ότι γνωρίζει τους περισσότερους ντόπιους δουλεύοντας επί χρόνια στον πάγκο του τοπικού μανάβικου.

Ο Νέιτ Χάρικ, ένας 47χρονος δάσκαλος Αγγλικών, σημείωσε ότι η επιλογή της Μάξγουελ για ένα αχανές συγκρότημα στα περίχωρα του Μπράντφορντ ήταν έξυπνη. «…Αυτή είναι η μικρότερη πόλη στον κόσμο», είπε ο Χάρικ, έξω από την τοπική καφετέρια.

Ποια είναι η Γκισλέιν Μάξγουελ

Η Γκισλέιν είναι κόρη του Βρετανού μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρόμπερτ Μάξγουελ, ο οποίος ίδρυσε μια εκδοτική εταιρεία και ήταν ιδιοκτήτης διαφόρων ταμπλόιντ εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και της Daily Mirror. Μετά τον μυστηριώδη θάνατό του, το 1991, αποκαλύφθηκε ότι είχε λεηλατήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα συνταξιοδοτικά ταμεία των υπαλλήλων του για να στηρίξει την καταρρέουσα επιχειρηματική αυτοκρατορία του.

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Επστάιν με τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ
Τυπογράφος διαβάζει την Daily Mirror, μια μέρα μετά τον μυστηριώση θάνατο του ιδρυτή της, Ρόμπερτ Μάξγουελ, στις 5 Νοεμβρίου 1991 (AP/Gill Allen)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Γκισλέιν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε στον κτηματομεσιτικό τομέα. Περίπου την ίδια περίοδο σύναψε μια σύντομη ερωτική σχέση με τον Επστάιν, έναν χρηματιστή που διήγε πολυτελή βίο και σύχναζε στα πάρτι της υψηλής κοινωνίας. Μολονότι χώρισαν αργότερα, η Γκισλέιν παρέμεινε μέλος του στενού κύκλου του. Ο ίδιος φέρεται να είπε το 2003 στο περιοδικό Vanity Fair ότι εκείνη ήταν «η καλύτερη φίλη του».

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Επστάιν με τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ
Η Γκισλέιν Μάξγουελ το 1991 (Chris Ison/PA via AP, File)

Το 2013 και το 2014 η Γκισλέιν Μάξγουελ μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη με την ιδιότητά της ως ιδρύτριας του TerraMar Project, μιας ομάδας για την προστασία των ωκεανών. Από το 2016 ωστόσο εξαφανίστηκε και ήταν πολύ δύσκολο να την εντοπίσει κανείς αφότου ο Επστάιν κατηγορήθηκε για σωματεμπορία. Τον περασμένο Αύγουστο η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι ζούσε σε μια απομονωμένη, παραθαλάσσια έπαυλη στη Μασαχουσέτη που ανήκε στον επιχειρηματία Σκοτ Μπόργκερσον. Ο τελευταίος απέφυγε να διευκρινίσει αν η Μάξγουελ ζούσε μαζί του.

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Επστάιν με τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ
Η Γκισλέιν Μάξγουελ το 1991 (AP/Dominique Mollard, File)

Λίγους μήνες αργότερα, η βρετανική ταμπλόιντ The Sun πρόσφερε αμοιβή 10.000 λιρών σε όποιον διέθετε πληροφορίες για το πού βρισκόταν η Μάξγουελ.

Οι κατηγορίες εναντίον της

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θα της ασκηθεί δίωξη για έξι αδικήματα επειδή «βοήθησε, διευκόλυνε και συνέβαλε στην κακοποίηση ανηλίκων» από τον Τζέφρι Επστάιν μεταξύ 1994-97. Κατηγορείται επίσης ότι ψευδομαρτύρησε επανειλημμένως όταν έδωσε ένορκη κατάθεση στο πλαίσιο μιας δίκης, το 2016.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι τρία φερόμενα θύματα (δεν κατονομάζονται), όλες ανήλικες την εποχή εκείνη, οδηγήθηκαν από την Μάξγουελ σε κατοικίες του χρηματιστή στο Μανχάταν, τη Φλόριντα και το Νέο Μεξικό αλλά και σε ένα σπίτι που ανήκε στην ίδια, στο Λονδίνο, όπου κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Η Μάξγουελ θα μπορούσε να καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών αν κριθεί ένοχη. Σύμφωνα όμως με τον Μαρκ Άλενμπο, τον συνιδρυτή του Sentencing Stats και πρώην στέλεχος της Επιτροπής Ποινών των ΗΠΑ, ενδέχεται να της επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, ακόμη και αν δηλώσει ένοχη στις κατηγορίες.

Οι διάσημοι φίλοι της Γκισλέιν

Η σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ φέρνει και πάλι σε πρώτο πλάνο αυτό το σκάνδαλο πρώτου μεγέθους: ο Τζέφρι Επστάιν ήταν μια πασίγνωστη προσωπικότητα του διεθνούς τζετ-σετ και στο «καρνέ» των επαφών του περιλαμβάνονταν πολλές διασημότητες, πολιτικοί και άλλοι, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ: μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο πρίγκιπας Άντριου, ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Επστάιν με τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ
Η Γκισλέιν Μάξγουελ τον Σεπτέμβριο του 2002, σε αυτοκίνητο που οδηγεί ο πρίγκιπας Άντριου (Chris Ison/PA via AP, File)

Η λίστα εμπλουτίζεται με τα ονόματα όσων έχουν ταξιδέψει με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Επστάιν, αποκαλούμενο και “Λολίτα Εξπρές“, καθώς φέρεται να το χρησιμοποιούσε ο μεγιστάνας για να κακοποιεί ανήλικα κορίτσια, πηγαίνοντάς τα σε πάρτυ και εξωτικούς προορισμούς.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έχει παραδεχθεί ότι ταξίδεψε 4 φορές με το ιδιωτικό αυτό αεροπλάνο, ενώ φέρεται να είχε και σχέσεις με την ίδια την Μάξγουελ.

Το δίκτυο των φίλων του Έπσταιν και της Μάξγουελ περιλαμβάνει τον πρώην πρόεδρο του Χάρβαρντ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας στην οποία ανήκει η Victoria’s Secret, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο των Η.Π.Α., ο οποίος εμφανίζεται σε μία φωτογραφία με την Μελάνια Τραμπ, τον Επστάιν και την Μάξγουελ σε ένα πάρτυ το 2000 στη Φλόριντα.

Οι αρχές πιέζουν τον πρίγκιπα Άντριου να καταθέσει

Οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης που έχουν αναλάβει να ρίξουν φως στο σκάνδαλο της σωματεμπορίας ανηλίκων κοριτσιών από τον χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ελπίζουν ακόμη ότι θα μπορέσουν να πάρουν κατάθεση από τον πρίγκιπα Άντριου. Εδώ και μήνες, του ζητούν να εξηγήσει τι γνώριζε για τη δράση του Επστάιν, που ήταν στενός του φίλος. Πρόσφατα, οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν τον δευτερότοκο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ ότι «παριστάνει» ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί τους.

«Θα χαιρόμασταν πάρα πολύ αν ο πρίγκιπας Άντριου ερχόταν να μας μιλήσει, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τις δηλώσεις του», είπε η εισαγγελέας Στράους.

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Επστάιν με τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ
Πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων στις 21 Νοεμβρίου 2019, μετά την αποκάλυψη των σχέσων του πρίγκιπα Άντριου με τον κατηγορούμενο για μαστροπία και κακοποίηση ανηλίκων, Τζέφρι Έπσταιν (AP)

Σε δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2019 μια γυναίκα, η Βιρτζίνια Ρόμπερτς, υποστηρίζει ότι είχε σεξουαλικές επαφές με τον πρίγκιπα –στον οποίο την σύστησε ο χρηματιστής– όταν ήταν ακόμη 17 ετών.

(Πηγή: ΑΠΕ, AP, Guardian)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος