Ερντογάν: Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια για συγκρατημένη πολιτική

«Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει σιωπηλή και συγκρατημένη πολιτική.

«Σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι εργασίες που διεξάγουμε στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Λιβύη», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του κατά την τελετή καθέλκυσης δύο νέων υποβρυχίων στα ναυπηγεία Γκιολτσούκ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ελλάδα και κάποιες χώρες που την στηρίζουν, εδώ και πολύ καιρό, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση στην οποία να μην μπορεί να κάνει βήμα στη θάλασσα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι όσοι εναντιώνονται στην Τουρκία δεν έχουν καμία αίσθηση των δικαιωμάτων, του νόμου, της δικαιοσύνης, της ηθικής ή του ελέους, ισχυριζόμενος ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Άγκυρα με τη Λιβύη είναι εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο.

“Η Άγκυρα δεν αποδέχεται μια διευθέτηση στην οποία «η Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, να πάρει το 1% της αλιείας”, είπε ο Τ. Ερντογάν, για να προσθέσει πως, με τον ίδιο τρόπο, δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα αποδεχτεί η Τουρκία τον αποκλεισμό της από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους.

«Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο για τα οποία δεν έχουν την κυριαρχία τους πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα μας με χάρτες που σχεδιάστηκαν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων υπό τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των επιστημονικών δραστηριοτήτων. Τόσο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μας, όσο και της ΑΟΖ μας και των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας δεν υπάρχει κανένα βήμα μας ενάντια στις εφαρμογές εγκατάστασης», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης εφόσον χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο επίπεδο.

Επιμένει για την Συρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε απόψε την Ευρώπη ότι θα αισθανθεί τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού κύματος αν δεν σταματήσει η βία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, λέγοντας ότι είναι «αναπόφευκτο» να υπάρξουν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.

Ο Ερντογάν είπε ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την επαρχία Ιντλίμπ λόγω των βομβαρδισμών του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας. Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλο ένα μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, σημειώνοντας ότι «κάνει ό,τι μπορεί» σε συνεργασία με τη Ρωσία ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές.

Είναι αναπόφευκτο για την Ευρώπη να βιώσει συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 αν δεν βοηθήσει να σταματήσει η βία στην περιοχή, συνέχισε.

Όπως είπε, μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί αύριο στη Μόσχα για συζητήσεις γύρω από το θέμα της Συρίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος