Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της ασφάλειας των δημοσιογράφων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών οργανώσεων. Από το 2000 μέχρι το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΑΣΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προσκομίσει περισσότερα από 122 έγγραφα με στόχο την προστασία των δημοσιογράφων καθώς οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων είναι σφοδρότερες.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της UNESCO, οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στην Ευρώπη ξεπερνούν τις 1000. Από τις επιθέσεις, περισσότεροι από 220 δημοσιογράφοι έχουν πεθάνει. Οι τρεις χώρες όπου σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι είναι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία. Επίσης, στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται η Ιταλία, η Γαλλία και η Βουλγαρία.
Ωστόσο, όσον αφορά τη διεθνή διάσταση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Media Governance Lab, του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ο αριθμός είναι ιδιαίτερα υψηλός με 2.294 επιθέσεις.
Από την έρευνα προκύπτουν αρκετά συμπεράσματα: Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην πληροφόρηση σχετικά με τις συνθήκες των θανάτων και των θεμάτων που καλύπτουν οι δημοσιογράφοι. Υπάρχουν κενά στην ιθαγένεια των δημοσιογράφων (20% των περιπτώσεων), στη θέση εργασίας και στα μέσα που εργάζονται οι δημοσιογράφοι (25%).
Οι μελέτες απαιτούν περισσότερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και πιο ορθολογικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την παρακολούθηση της δημοσιογραφίας, πέραν των υφισταμένων πρακτικών.
Η έρευνα: AssaultsagainstJournalists
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος