Επιβολή κυρώσεων και Ουκρανία στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας (video)

Τη στήριξή τους στο Κίεβο εξέφρασαν Εμμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ, με τη Μόσχα να συνεχίζει την παράταξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Ρωσο-ουκρανική μεθόριο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τζο Μπάιντεν καλούσε τη Μόσχα να πέσουν οι τόνοι στις μεταξύ τους σχέσεις, παρά τις χθεσινές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η απάντησή ήρθε, από τον Σεργκέι Λαβρόφ που ανακοίνωσε την απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών και μέτρα εναντίον αμερικανικών εταιρειών.

Μία μέρα μετά την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για κυβερνοεπιθέσεις, απόπειρες ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές αλλά και για τις ενέργειές της στην Αν. Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν καλεί τη Μόσχα σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στις διμερείς σχέσεις τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί σταθερότητα αλλά δε θα ανεχτεί άλλες ενέργειες υπονόμευσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να ξεκινήσουν έναν κύκλο κλιμάκωσης και σύγκρουσης με τη Ρωσία. Θέλουμε μια σταθερή, προβλέψιμη σχέση. Αν όμως η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στη δημοκρατία μας, είμαι διατεθειμένος να απαντήσω με περαιτέρω μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν.

Το Κρεμλίνο, που προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή με αντίποινα, τονίζει ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον δεν έχουν το ίδιο όραμα για την οικοδόμηση των διμερών σχέσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ήδη μια πρώτη σειρά κυρώσεων που περιλαμβάνει απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία και οδυνηρά μέτρα εναντίον αμερικανικών εταιρειών.

“Ακόμη ένα μέτρο, είναι ο περιορισμός και η παύση δραστηριότητας Αμερικανικών εταιρειών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που παρεμβαίνουν άμεσα και απροκάλυπτα στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Όσον αφορά την κρίση στην Αν. Ουκρανία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δηλώνει ότι παρά τη μείωση των παραβιάσεων της εκεχειρίας, δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που ωθούν τη Ρωσία να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κατάσταση στα σύνορα.

Η Ρωσία

Καρότο και μαστίγιο αυτό μέχρι στιγμής θυμίζει η στάση που τηρεί η Μόσχα στις κυρώσεις που επέβαλαν χθες οι ΗΠΑ στη Ρωσία.

Στα χέρια του Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται η ρωσικής απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η διπλωματική πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις θέλει η απάντηση να έχει τη μορφή “καθρέφτη”, ωστόσο από την στιγμή που το θέμα βρίσκεται στα χέρια του Ρώσου προέδρου, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε κυρώσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν αίσθηση. Για το λόγο αυτό, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, κάλεσε στο Κρεμλίνο τον Αμερικανό Πρέσβη στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν. Σε αυτή ο Ρώσος διπλωμάτης ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρέσβη πως η χώρα του θα επιβάλει αντικυρώσεις στη Μόσχα. Παράλληλα, δεν έδειξε πως το Κρεμλίνο δεν είναι αντίθετο στην πρόταση Μπάιντεν για συνάντηση, ανάμεσα στους δυο ηγέτες, ωστόσο σύμφωνα με το Γιούρι Ουσακόφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποδείξουν και με πράξη πως επιθυμούν την πρόθεση τους για επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων.

Με τη Ρωσία να πορεύεται διαχρονικά με έναν εχθρό, που ακόμα και όταν αυτός δεν υπάρχει τον ανακαλύπτει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του Βλαντίμιρ Πούτιν, εν όψει μάλιστα και των Βουλευτικών Εκλογών του Σεπτεμβρίου, Ακόμα και οι πλέον σκληροί επικριτές του, δεν θα κάνουν αντιπολίτευση πάνω στο ευαίσθητο ζήτημα της υπεράσπισης των Ρώσων της Ουκρανίας, που για τη Ρωσία, η Ουκρανία είναι ό,τι για εμάς η Κύπρος, ούτε φυσικά θα επικροτήσει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, καθώς αυτές δεν επιβλήθηκαν στον Πούτιν, αλλά στους Ρώσους πολίτες.

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου, Αχιλλέας Πατσούκας

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος