Επίθεση Ερντογάν κατά Δύσης – Προφυλάκιση δημοσιογράφων (video)

Η Δύση δεν έδειξε αλληλεγγύη στην Άγκυρα και οι χώρες που ανησυχούν περισσότερο για την τύχη των πραξικοπηματιών παρά για την τουρκική δημοκρατία, δεν μπορεί να είναι φίλες χώρες, διαμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, σε μία επικοινωνιακή κίνηση την ώρα που συνεχίζει τις ευρείες επιχειρήσεις εκκαθάρισης, δήλωσε πως αποσύρει όλες τις μηνύσεις που έχουν ασκηθεί για εξύβριση προς τον ίδιο.

Στο μεταξύ, τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση 17 δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορούνται για σχέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υποκινητή της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Οι δεκαεπτά δημοσιογράφοι διώκονται «για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Από τους είκοσι έναν δημοσιογράφους που προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου την Παρασκευή, στους δεκαεπτά απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που δόθηκε εντολή να προφυλακιστούν είναι η Ναζλί Ιλιτζάκ, πρώην βουλευτίνα η οποία απολύθηκε από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το 2013 διότι επέκρινε τους υπουργούς που ενεπλάκησαν σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Μπουλέντ Μουμάι, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Hürriyet, πολύ γνωστός στον χώρο των τουρκικών ΜΜΕ, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ευρέων εκκαθαρίσεων που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο 130 και πλέον μέσων ενημέρωσης ενώ έχουν εκδοθεί περίπου 90 εντάλματα σύλληψης σε βάρος δημοσιογράφων, μέτρα που επικρίνονται εντονότατα από μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μας πιέζουν για επαναφορά της θανατικής ποινής, δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Υπό εξέταση είναι η πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα του, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δηλώνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται «εν θερμώ», ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

Το τουρκικό κόμμα ΑΚΡ το οποίο κυβερνά υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει τη θανατική ποινή, υπογραμμίζει o Μεβλούτ Τσαβούσογλου και διευκρινίζει: «Παίρνουμε χιλιάδες sms και tweets με τα οποία μας λένε “αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας”».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα. Οι προσπάθειες να δασκαλέψουν την Τουρκία δεν οδηγούν πουθενά».

Είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν λαϊκισμός στο θέμα αυτό «διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, εννοώντας το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Για τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Εχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις». Ανέφερε δε ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της Ε.Ε. να παρίστανται στις δίκες των φερομένων ως πραξικοπηματιών, απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ’ αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο: «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος