Επισπεύδεται, όπως όλα δείχνουν, η διαδικασία για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.
Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που διαφωνούν με την πιθανή τουρκική επιχείρηση, για να τους ενημερώσει για την κατάσταση και σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις τους. Η σχετική πρόταση της κυβέρνησης μπορεί να κατατεθεί προς ψήφιση στην τουρκική εθνοσυνέλευση στις 2 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, οπότε, εφόσον ψηφισθεί, να τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου.
Η τουρκική αντιπολίτευση πλην του ακροδεξιού κόμματος του Μπαχτσελί έχει ταχθεί κατά της αποστολής τουρκικού στρατού στη Λιβύη. Η Άγκυρα δείχνει ιδιαίτερη σπουδή να εξασφαλίσει άμεσα την άδεια από το κοινοβούλιο για να στείλει στρατό και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα την πάρει αφού για την έκκριση απαιτείται απλή πλειοψηφία.
Πιστεύεται ότι η κυβερνητική πρόταση θα έρθει στη Βουλή την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου αμέσως μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς.
Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη ειρηνευτικές διαδικασίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια λακωνική ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι συζήτησαν περιφερειακές εξελίξεις και διμερείς σχέσεις και ιδιαίτερα θέματα σχετικά με τη Συρία και τη Λιβύη. Η Γερμανία θα φιλοξενήσει το δεύτερη δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου σύνοδο με συμμετοχή των 5 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Τουρκίας, Γερμανίας, Αιγύπτου, Αραβικών Εμιράτων, Ιταλίας, εκπροσώπων της ΕΕ, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε χθες ότι εφόσον «συνεχίζουνε να στέλνουν όπλα στον Χάφταρ μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, ο πρόεδρός μας, είπε έχει δηλώσει ότι αν ο Χαφτάρ συνεχίσει τις επιθέσεις, δεν υπάρχει λόγος για εμάς να πάρουμε μέρος στη σύνοδο αυτή».
Ο πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στην Τουρκία στις 8 Ιανουαρίου για να εγκαινιάσει τον αγωγό Turkstream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και υπάρχουν πληροφορίες ότι αναμένεται επίσης τότε να ανακοινωθεί μια νέα πρωτοβουλία από Τουρκία και Ρωσία για το θέμα της Λιβύης.
Στο μεταξύ η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει ότι οι δυνάμεις του Χάφτερ πλήττουν αμάχους στην Τρίπολη με πολλούς τραυματίες.
Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ, επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Ρώσο πρόεδρο. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε η Λιβύη και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης. Ακόμη, συζήτησαν και για τον αγωγό Nord Stream 2, εκφράζονταν την υποστήριξή τους στην ολοκλήρωση του έργου.
Για τη διεύρυνση των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη συζήτησαν Μέρκελ και Πούτιν, ανέφερε το Κρεμλίνο. Η μεσολάβηση της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών είναι ένας παράγοντας για αυτό, πρόσθεσε. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι συμφωνήθηκε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να ενταθούν «οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης».
Ο Πούτιν δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι υποστηρίζει τη γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη βορειοαφρικανική χώρα.
Πηγή: ΕΡΤ1-Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος