Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το «Φεγγάρι του Κυνηγού»

Εντυπωσιακές εικόνες χάρισε η πανσέληνος του Οκτωβρίου, αλλιώς γνωστή και ως «Φεγγάρι του Κυνηγού» – καθώς κάποτε σηματοδοτούσε την εποχή του κυνηγιού για την προετοιμασία του επερχόμενου χειμώνα – η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.

Το Φεγγάρι του Κυνηγού ακολουθεί το Φεγγάρι του Θερισμού – το οποίο φέτος έπεσε στις 10 Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη πανσέληνος μετά τη φθινοπωρινή ισημερία που σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο.

Καθώς κινείται πάνω από τον ορίζοντα, το Φεγγάρι του Κυνηγού φαίνεται μεγαλύτερο και πιο πορτοκαλί, αποκτώντας μια όψη που ταιριάζει στην εποχή του φθινοπώρου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός φαινομένου που ονομάζεται «ψευδαίσθηση του φεγγαριού» αλλά και του γεγονότος ότι παρατηρείται κοντά στον ορίζοντα.

Το πορτοκαλί χρώμα προκύπτει επειδή καθώς κοιτάζουμε την πανσέληνο κοντά στον ορίζοντα, το φως που αντανακλά προς εμάς περνάει μέσα από μεγαλύτερο μέρος της γήινης ατμόσφαιρας.

Η ψευδαίσθηση της σελήνης δεν πρέπει να συγχέεται με την «υπερσελήνη», η οποία αναφέρεται γενικά σε μια πανσέληνο ή νέα σελήνη που εμφανίζεται κάπως μεγαλύτερη στον ουρανό ένεκα του ότι η σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στη Γη όταν αυτό συμβαίνει.

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2022 ήταν η πανσέληνος του Αυγούστου.

Πηγή: space.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος