Έντονη ανησυχία ΟΗΕ για αναφορές συνοπτικών εκτελέσεων στη Βεγγάζη

Την έντονη ανησυχία της για αναφορές συνοπτικών εκτελέσεων στη Βεγγάζη εκφράζει η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, μετά από φωτογραφίες που εμφανίζουν τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να εκτελούνται στο σημείο όπου χθες σημειώθηκε διπλή βομβιστική επίθεση.

Η UNSMIL με ανάρτησή της στο twitter ανέφερε ότι ο εκτελεστής είναι ο Μαχμούντ αλ Γουερφάλι, ένας διοικητής ειδικών δυνάμεων, για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία διεξαγωγής αντίστοιχων εκτελέσεων.

«(Ο ΟΗΕ) απαιτεί την άμεση παράδοση του Μαχμούντ αλ Γουερφάλι στο ΔΠΔ, καθώς έχουν τεκμηριωθεί τουλάχιστον πέντε παρόμοιες περιπτώσεις, μόνο εντός του 2017, που εκτελέστηκαν ή διατάχθηκαν από τον αλ Γουερφάλι», υπογραμμίζεται στην ανάρτηση. «Όσοι ευθύνονται για τη διάπραξη ή τη διαταγή συνοπτικών εκτελέσεων είναι ποινικά υπεύθυνοι με βάση το διεθνές δίκαιο».

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν εκτελέσεις μπροστά από το τέμενος Μπαγιάτ αλ Ραντουάν στη Βεγγάζη, όπου την Τετάρτη τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση, με τη χρήση αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες.

Μια από τις φωτογραφίες εμφανίζει έναν ένοπλο με ρούχα στρατιωτικής παραλλαγής, να σημαδεύει το όπλο του στο κεφάλι του πρώτου μιας σειράς ανδρών, που με δεμένα τα μάτια στέκονται γονατισμένοι με μπλε φόρμες μπροστά από τις κατεστραμμένες πύλες του τεμένους. Δεν ήταν ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι άνδρες αυτοί.

Ο Αλ Γουερφάλι προέρχεται από μια επίλεκτη μονάδα που συνδέεται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος