Ένοχος ο αστυνομικός που σκότωσε τον Φλόιντ – 16χρονη νεκρή από σφαίρες αστυνομικού

Η δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που καθήλωσε ολόκληρη την υφήλιο, ολοκληρώθηκε. Ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος για τον μαρτυρικό θάνατο του Φλόιντ, με εκατομμύρια Αμερικανούς να πανηγυρίζουν για την απόδοση της Δικαιοσύνης. Σύνθημά τους «Η Αμερική ανέπνευσε ξανά».

«Οι ένορκοι, σύμφωνα με τη δικαιοδοσία που έχουμε, σχετικά με την πρώτη κατηγορία για φόνο δευτέρου βαθμού χωρίς πρόθεση, κρίνουμε τον κατηγορούμενο ένοχο. Για τη δεύτερη κατηγορία, φόνο τρίτου βαθμού, τέλεση εξαιρετικά επικίνδυνης πράξης, κρίνουμε τον κατηγορούμενο ένοχο. Για την τρίτη κατηγορία, ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, εγκληματική αμέλεια και πρόκληση αναίτιου κινδύνου, κρίνουμε τον κατηγορούμενο ένοχο», τόνισε σε δηλώσεις του δικαστής μιλώντας στο CNN.

“Παγωμένος”, ανέκφραστος, κουνώντας μόνο τα μάτια του, άκουσε την καταδίκη του ο δράστης.

Δέκα ώρες χρειάστηκαν οι δώδεκα ένορκοι για να κρίνουν ομόφωνα ένοχο- και για τις τρεις κατηγορίες- τον Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ο λευκός, πρώην αστυνομικός, με χειροπέδες στα χέρια, απομακρύνθηκε από την δικαστική αίθουσα, ενώ τα μέλη της οικογένειας του Αφροαμερικανού Φλόιντ αλλά και εκατομμύρια Αμερικανοί πανηγυρίζουν για τη Δικαιοσύνη που επιτέλους αποδόθηκε.

«Σήμερα, μπορούμε να αναπνεύσουμε ξανά…», δήλωσε ο αδελφός του Τζόρτζ Φλόιντ , Φιλονάιζ Φλόιντ.

Δάκρυα ανακούφισης για την απονομή Δικαιοσύνης από άκρη σε άκρη της Αμερικής.

«Η δολοφονία του Φλόιντ ράγισε την καρδιά μου. Τι υποτίθεται πως πρέπει να πω στο παιδί μου; Αλλά σήμερα, επιτέλους αποδόθηκε Δικαιοσύνη», δήλωσε μία διαδηλώτρια.

Μεταξύ αυτών που έσπευσαν να μιλήσουν με την οικογένεια Φλόιντ και ο Αμερικανός Πρόεδρος, που στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη εξάλειψης του συστημικού ρατσισμού.

«Ήταν δολοφονία, μέρα-μεσημέρι, που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο τον συστημικό ρατσισμό στον οποίο αναφέρθηκε η Αντιπρόεδρος- ο συστημικός ρατσισμός που κηλιδώνει την ψυχή του έθνους μας», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Επί εννέα λεπτά και 29 δευτερόλεπτα ο Σόβιν έκανε κεφαλοκλείδωμα στον Τζορτζ Φλόιντ που φώναζε πως δεν μπορεί να ανασάνει. Η δολοφονία του έφερε στο προσκήνιο το θέμα της ρατσιστικής αστυνομικής βίας και πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις. Η καταδίκη Σόβιν επισημαίνεται πως είναι μόνο ένα μικρό βήμα και ο δρόμος για το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων ακόμη πολύ μακρύς.

«Ας γίνει αυτό το δεδικασμένο που θα ανταποκρίνεται στα υψηλά ιδανικά και τις υποσχέσεις όταν λέμε ελευθερία και Δικαιοσύνη για όλους», δήλωσε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

Οι ένορκοι πήραν τη σωστή απόφαση δήλωσε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Νέο περιστατικό με θύμα 16χρονη

Κι ενώ ο πλανήτης περίμενε από στιγμή σε στιγμή την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στο Οχάιο έπεφτε νεκρή μία 16χρονη από σφαίρες αστυνομικού. Οι αρχές δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε άμυνα καθώς η έφηβη ήταν οπλισμένη με μαχαίρι και αποπειράθηκε να τραυματίσει πολίτες.

Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη, Ρένα Δημητρίου

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος