Ένας χρόνος μετά την κήρυξη της πανδημίας από τον Π.Ο.Υ

Ανταπόκριση –  Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, από τις 11 Μαρτίου 2020 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την αναπνευστική λοίμωξη του Sars-Cov2 ως πανδημία. Είχε προηγηθεί στις 30 Ιανουαρίου έπειτα και από την συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων αναγκών υγείας του Π.Ο.Υ, η δήλωση για το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού λόγω του νέου παθογόνου χαρακτηρίζοντας τη διάδοση του Sars-CoV2 ως « έκτακτη ανάγκη διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία».

Και ενώ εκείνη την εποχή καταγράφονταν 118.000 κρούσματα και σχεδόν 4.300 θάνατοι παγκοσμίως, σήμερα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Π.Ο.Υ έχουν εκτιναχθεί αγγίζοντας πλέον 120 εκ. κρούσματα και τους 2,6 εκ. θανάτους .

Οι δηλώσεις για την πανδημία

Στην ενημέρωση τύπου εκείνης της ημέρας ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ, Δρ. Αντχανομ Τένδρος είχε δηλώσει πως «ανησυχούμε βαθιά τόσο για την ανησυχητική έκταση της εξάπλωσης όσο και για τη σοβαρότητα την ανησυχητική έκταση της αδράνειας. Εκτιμούμε λοιπόν ότι το Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία».

Πριν από μια εβδομάδα και πάλι κατά την διάρκεια ενημέρωσης του τύπου ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ υποστήριξε, ότι η πιο σημαντική ημερομηνία για τον Π.Ο.Υ ήταν η 30η Ιανουαρίου 2020, όταν κηρύχθηκε η διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Ωστόσο, τα κράτη, όπως ανέφερε, αντέδρασαν τότε πολύ διαφορετικά σε αυτό το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, και ένα από τα πράγματα «που πρέπει ακόμη να καταλάβουμε είναι γιατί ορισμένες χώρες αντέδρασαν σε αυτές τις προειδοποιήσεις και άλλες πιο αργά», ενώ γνώριζαν σύμφωνα με τον κανονισμό του 2004 και 2007 ο οποίος είχε εγκριθεί από τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού, πως η ανακοίνωση εκείνης της ημέρας συνεπάγονταν μια πανδημία.

Σύμφωνα με τον ορισμό που ισχύει για όλα τα κράτη, η πανδημία είναι η κατάσταση στην οποία ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι δυνητικά εκτεθειμένος σε ένα παθογόνο – και υπάρχει ο κίνδυνος μέρος αυτού να αρρωστήσει.

Τα επιστημονικά επιτεύγματα

Στο διάστημα του ενός έτους, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, εκτός από τις οδηγίες για τα ατομικά μέτρα προφύλαξης, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών, κατόρθωσε να έχει εξελίξει 193 εμβόλια. Από αυτά τα 21 βρίσκονται στην Φάση Ι των δοκιμών, 30 στην Φάση ΙΙ και 15 στην Φάση ΙΙΙ με δοκιμές σε χιλιάδες εθελοντές. Στην Ε.Ε έχουν εγκριθεί 3 μέχρι στιγμής εμβόλια, ενώ αναμένεται και η έγκριση ενός τέταρτου. Μέχρι στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν εγκριθεί συνολικά 7 εμβόλια.

Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή, μόνο η δεξαμεθαζόνη φαίνεται μέχρι στιγμής να παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα στους βαριά νοσούντες, ενώ σε κυλιόμενη επισκόπηση βρίσκονται το κοκτέιλ αντισωμάτων, η ασπιρίνη, αντιπηκτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Παράλληλα αναμένεται στις 15 Μαρτίου το πόρισμα των ερευνών ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ στην Κίνα, το οποίο θα επιχειρήσει να ρίξει φως στην προέλευση και διασπορά του ιού από τα πρώτα στάδια της Πανδημίας, ενώ θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει τον ξενιστή και τους ενδιάμεσους ξενιστές από το ζωικό βασίλειο. Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή αναμένεται να ζητήσει την διενέργεια νέων εξειδικευμένων επιστημονικών μελετών και ανάλυση στοιχείων.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος