Εκδήλωση του ΑΧΕΠΑ στην Ανάπολι για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει στις ΗΠΑ η ΑΧΕΠΑ ενόψει των εορτασμών, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μέλη της οργάνωσης και σημαντικοί παράγοντες του Μέριλαντ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη στο κέντρο της ιστορικής πόλης της Ανάπολις.

Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης είναι ο λεγόμενος Μιχάηλ Άγγελος της Αμερικής, ο κορυφαίος Ελληνοιταλός ζωγράφος που είναι γνωστός διότι φιλοτέχνησε τον εσωτερικό χώρο της ροτόντας του αμερικανικού Καπιτωλίου.

Η διακήρυξη που διαβάστηκε στην διάρκεια της εκδήλωσης υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και της Ελλάδος με τις αρχές της Αναπολις καθώς και την συνεισφορά της ιστορικής πόλης στους αγώνες για την ελληνική ανεξαρτησία.

Στο μήνυμα του Δημάρχου Γκάβιν Μπάκλει αναφέρεται ότι “είναι σημαντικό οι πολίτες και των δύο χωρών να κατανοήσουν τον ρόλο που έπαιξε η περιοχή μας στις ελληνικές επιτροπές του 1820, όπως επίσης και την μακροχρόνια και ισχυρή σχέση που μας ενώνει έκτοτε”.

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Γιώργος Χωριάτης, ευχαρίστησε τις αρχές της πόλης που επέτρεψαν τη διοργάνωση της εκδήλωσης παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εξαιτίας της πανδημίας και τόνισε ότι η πρωτεύουσα του Μέριλαντ επιλέχθηκε για τους εορτασμούς για πολλούς λόγους αλλά κυρίως για να τιμηθούν τα ναυτικά ΗΠΑ και Ελλάδος και ο φιλέλληνας Τζον Αλενς ο οποίος ήταν ένας από τους πολλούς Αμερικανούς που ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων.

Ουάσινγκτον, Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος