ΕΚ: Στον Αλεξέι Ναβάλνι θα απονεμηθεί το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ

Στον Αλεξέι Ναβάλνι, τον Ρώσο ακτιβιστή κατά της διαφθοράς και του δικαιώματος για δημοκρατικές αλλαγές που έχει επιδείξει μεγάλο θάρρος στην προσπάθεια του να επανέλθει η ελευθερία για το ρωσικό λαό απονέμεται το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ σε τελετή που πραγματοποιείται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, όπως τόνισε η προεδρεύουσα της Ολομέλειας, αγωνίστηκε στη χώρα του επί σειρά ετών για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, ένας αγώνας που του στοίχισε την ελευθερία και σχεδόν τη ζωή του. Η ίδια έξω ονόματος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του χωρίς όρους και προϋποθέσεις όπως και το σταμάτημα των επιθέσεων κατά της κοινωνίας των πολιτών και της αντιπολίτευσης αλλά και κατά του τύπου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει παράλληλα και την ομάδα Αφγανών γυναικών που ήταν μεταξύ των φιναλίστ με την διοργάνωση εκδηλώσεων διάρκειας μιας εβδομάδας. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θέλει με τον τρόπο αυτό να βραβεύσει το θάρρος τους γιατί είναι οι πρώτες των οποίων τα βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες πλήττονται μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα τους. Με αυτόν τον τρόπο το Κοινοβούλιο επιδεικνύει, κατέληξε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, την αλληλεγγύη του στους πολίτες της Ρωσίας και του Αφγανιστάν που αγωνίζονται άφοβα.

Ποιος είναι ο Αλ. Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης, ακτιβιστής κατά της διαφθοράς και σημαντικός πολιτικός αντίπαλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήρθε στο προσκήνιο διεθνώς για τη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά του προέδρου Πούτιν και της κυβέρνησής του, την υποψηφιότητά του και την υπεράσπιση μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς. Τον Αύγουστο του 2020, ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και πέρασε μήνες για να αναρρώσει στο Βερολίνο.

Συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2021. Αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών, ενώ απομένουν περισσότερα από δύο χρόνια. Τώρα φυλακισμένος σε φυλακή αποικίας υψηλής ασφάλειας, ο Ναβάλνι προχώρησε σε μακρά απεργία πείνας στα τέλη Μαρτίου 2021 για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη. Τον Ιούνιο του 2021, ένα ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε τα περιφερειακά γραφεία του Αλεξέι Ναβάλνι και το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς,

Η τελετή απονομής του Ζαχάρωφ θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεσπίστηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ονομάστηκε προς τιμήν του σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντος Αντρέι Ζαχάρωφ και το χρηματικό έπαθλο είναι 50 000 ευρώ.

Πέρυσι, το Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας , εκπροσωπούμενη από το Συμβούλιο Συντονισμού, μια πρωτοβουλία γενναίων γυναικών και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος