Εισαγγελική έρευνα στην Τουρκία για την εξαφάνιση Σαουδάραβα δημοσιογράφου

Έρευνα ξεκίνησαν Τούρκοι εισαγγελείς σχετικά με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται επί τέσσερις ημέρες μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε το Σάββατο το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Την Παρασκευή, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι οι σαουδαραβικές αρχές θα επιτρέψουν στην Τουρκία να ερευνήσει το προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη καθώς οι αναφορές από τις δύο χώρες σχετικά με τις συνθήκες της εξαφάνισής του είναι αντικρουόμενες.

Ο Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο την Τρίτη. Η Άγκυρα λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βγήκε από το κτίριο, ενώ το Ριάντ υποστηρίζει ότι βγήκε την ίδια μέρα.

Το γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη «έχει προχωρήσει σε διαδικασίες έρευνας και συντονισμού με τις τουρκικές τοπικές αρχές για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι αφού έφυγε από το κτίριο του προξενείου», ανέφερε σε ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA.

Η μνηστή του Κασόγκι, τουρκικής καταγωγής, έχει δηλώσει ωστόσο ότι ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει επικρίνει την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την ίδια, η οποία τον συνόδευε και τον περίμενε την Τρίτη έξω από το προξενείο έως ότου αυτό έκλεισε, ο Κασόγκι, ο οποίος γράφει άρθρα γνώμης για την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, δεν εθεάθη ξανά μετά την είσοδό του στο προξενείο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την υπόθεση αυτή.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι ο Κασόγκι εξακολουθούσε να βρίσκεται στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κασόγκι, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι φοβούμενος πιθανή σύλληψή του, αφού επέκρινε ορισμένες αποφάσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν και τη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.

Σε άρθρο του στην Washington Post τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Κασόγκι έγραφε: «Όταν μιλάω για φόβο, εκφοβισμό, συλλήψεις και δημόσιες καταγγελίες διανοουμένων και θρησκευτικών ηγετών που τολμούν να πουν τη γνώμη τους και σας λέω ότι είμαι από τη Σαουδική Αραβία, εκπλήσσεστε;».

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος