Έγκριση για τρίτη δόση εμβολίου θα ζητήσουν Pfizer και Biontech (video)

Καθώς η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται οι εταιρείες Pfizer και Biontech, προτίθενται να ζητήσουν έγκριση χορήγησης ενισχυτικής τρίτης δόσης, καθώς σύμφωνα με τις έρευνές τους, η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο μειώνεται μετά τους 6 μήνες, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Παράλληλα οι δύο εταιρείες ετοιμάζουν νέο εμβόλιο που θα στοχεύει ειδικά στην Δέλτα σε περίπτωση που η τρίτη δόση κριθεί ανεπαρκής.

Εξαιτίας της μετάλλαξης αρκετές χώρες αναγκάζονται να αναθεωρήσουν την χαλάρωση των μέτρων.

Στη Γαλλία στα νυχτερινά κλαμπ, η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού ή στους πλήρως εμβολιασμένους. Μετά από 15 μήνες αναμονής, η απογοήτευση για όσους δεν καταφέρνουν να εισέλθουν είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Με τις μολύνσεις να επταπλασιάζονται μέσα σε μία εβδομάδα στην Ολλανδία ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των νυχτερινών κέντρων και την διακοπή όλων των συναυλιών έως τις 14 Αυγούστου. Εστιατόρια και μπαρ θα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ξεκαθάρισε όμως ότι ένα ολικό λοκντάουν δεν είναι στα σχέδια του και οι Ολλανδοί θα μπορέσουν να περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι.
«Καταλαβαίνω ότι τα αποψινά νέα προκαλούν μεγάλη απογοήτευση για τους τομείς που πλήττονται, αλλά τα μέτρα θα συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε.

Το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο αποφάσισαν οι τοπικές αρχές στην Καταλονία, καθώς και εκεί σημειώνεται νέα έξαρση κρουσμάτων. Για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών μαγαζιών χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Ένας από αυτούς προσφέρει υποχρεωτικό Covid test στην είσοδο και ποτό στην τιμή των 20 ευρώ.

Η επιστροφή στην κανονικότητα όμως επισκιάζεται από την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να πατήσουν φρένο στην χαλάρωση των μέτρων και να επιβάλλουν ξανά περιορισμούς όπου εμφανίζονται εστίες υπερμετάδοσης. Μετα από τρεις εβδομάδες, τα νυχτερινά κέντρα έκλεισαν ξανά στην Καταλονία και η παραλία της Μπαρτσελονέτα γέμισε με παρέες νεαρών που δεν είχαν που αλλού να πάνε για να απολαύσουν το ποτό τους.Εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν στην παραλία, αλλά και κεντρικούς δρόμους διοργανώνοντας αυτοσχέδια πάρτι.

Σε πολλές περιπτώσεις επενέβη η αστυνομία, που έκανε συστάσεις για αποστάσεις και απαγόρευε την χρήση αλκοόλ.

Με αρνητικό τεστ κορονοϊού ή πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γίνεται από το Σάββατο το check in και στα ξενοδοχεία της Πορτογαλία, η οποία προσπαθεί να ελέγξει το νέο κύμα της πανδημίας, κρατώντας ζωντανή παράλληλα και την τουριστική βιομηχανία.

Πλέον στο 90% των νέων κρουσμάτων ανιχνεύεται η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται ότι επικρατεί και στη Ρωσία. Οι εικόνες που μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προκαλούν αίσθηση. Εκατοντάδες φέρετρα στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, σε κρεματόριο της Αγίας Πετρούπολης. Οι σοροί είναι τόσοι πολλοί που μένουν εκεί για εβδομάδες μέχρι να αποτεφρωθούν.

Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα, Ανδριάνα Μαγγανιά

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος