Ε.E: Συνεχίζονται τα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε πτηνά – Χαμηλός ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό

Συνεχίζει να εξελίσσεται στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως η κατάσταση σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, με αναφορές για νέα κρούσματα σε πτηνά και περιστασιακές μολύνσεις σε θηλαστικά. Σποραδικές ανθρώπινες μολύνσεις έχουν αναφερθεί σε χώρες εκτός ΕΕ, ενώ ο κίνδυνος για τους πολίτες στην ΕΕ παραμένει χαμηλός. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης για τη γρίπη των πτηνών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και το εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ.

Οι υψηλής παθογονικότητας ιοί της γρίπης των πτηνών έχουν προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων σε άγρια ​​πτηνά, ιδιαίτερα σε γλάρους, στην ΕΕ και συνεχίζουν να προκαλούν περιστασιακές μολύνσεις στα θηλαστικά. Ο αριθμός των κρουσμάτων σε πουλερικά μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Μαρτίου 2023 στην ΕΕ μειώθηκε από το υψηλό του σημείο τον Νοέμβριο του 2022. Ασυνήθιστη μαζική θνησιμότητα σε γλάρους παρατηρήθηκε σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο κίνδυνος μόλυνσης στα πουλερικά μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς οι γλάροι εξαπλώνονται στην ενδοχώρα, πιθανώς να επικαλύπτονται με περιοχές παραγωγής πουλερικών.  Συνιστάται γιαυτό η εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης στις περιοχές παραγωγής πουλερικών.

Επιτήρηση ευπαθών θηλαστικών

Μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη γενετική προσαρμογή στα θηλαστικά εντοπίστηκαν σε ορισμένους από τους κυκλοφορούντες ιούς τόσο στα θηλαστικά όσο και στα πτηνά. Επιπλέον, πρόσφατα γεγονότα μαζικής θνησιμότητας σε θηλαστικά όπως τα θαλάσσια λιοντάρια υποδηλώνουν πιθανή μετάδοση του ιού μεταξύ των θηλαστικών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες συνιστούν την επέκταση και την ενίσχυση της επιτήρησης των άγριων και εκτρεφόμενων θηλαστικών, ιδιαίτερα των αμερικανικών βιζόν και των χοίρων, σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχει ο ιός.

Χαμηλός κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό

Ενώ έχουν αναφερθεί σποραδικές λοιμώξεις από τη γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους που οδηγούν σε σοβαρή ασθένεια και θανατηφόρα αποτελέσματα, οι ανθρώπινες λοιμώξεις παραμένουν ένα σπάνιο συμβάν. Οι περισσότερες από τις σοβαρές ανθρώπινες μολύνσεις που αναφέρθηκαν πρόσφατα από χώρες εκτός της ΕΕ αφορούσαν άτομα που εκτέθηκαν σε άρρωστα και νεκρά πουλερικά και δεν φορούσαν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα σε φάρμες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων εκτιμά ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός και χαμηλός έως μέτριος για τους εργαζόμενους και άλλα άτομα που έρχονται σε επαφή με δυνητικά μολυσμένα άρρωστα και νεκρά πτηνά και θηλαστικά.  Παράλληλα επιβεβαιώνει ότι οι συγκριμένοι ιοί που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι ευαίσθητοι σε αντιιικά φάρμακα που είναι διαθέσιμα και ότι αυτοί οι ιοί δεσμεύονται κατά προτίμηση σε υποδοχείς τύπου πτηνών που υπάρχουν στα πτηνά και όχι σε υποδοχείς που μοιάζουν με τον άνθρωπο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος