Δριμύ κατηγορώ των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους στο μακελειό του Τέξας κατά της αστυνομίας για ολιγωρία

Η αποφασιστικότητα του δράστη να σκοτώσει μικρά παιδιά και η αδυναμία της αστυνομίας να τον σταματήσει αποκαλύφθηκαν. Από την ηλικία των 14 ετών ο Σαλβαδόρ Ράμος είχε απειλήσει ότι θα μπει σε σχολείο με όπλο όταν γίνει 18. Είχε συλληφθεί αλλά ποτέ δεν του απαγορεύτηκε να αγοράσει όπλο. Οι μαθητές που σώθηκαν περιγράφουν το μίσος του την ώρα του μακελειού.

Ένα κορίτσι βάφτηκε με το αίμα της συμμαθήτριάς της για να προσποιηθεί την νεκρή. Ένα άλλο αγόρι πέθανε καθώς βοηθούσε τους φίλους του που είχαν χτυπηθεί.

Οι αρχές του Τέξας παραδέχονται για πρώτη φορά ότι οι αστυνομικοί που τον είδαν πρώτοι δεν προσπάθησαν να τον σταματήσουν αλλά περίμεναν ενισχύσεις από τη συνοριοφυλακή.

Όσο ο Ράμος πήγαινε από αίθουσα σε αίθουσα τα παιδιά έπαιρναν τηλέφωνο στην Άμεσο Δράση λέγοντας ότι υπάρχουν νεκροί και 20 αστυνομικοί περίμεναν απ’ έξω χωρίς να παίρνει κανείς την πρωτοβουλία να σπάσει την πόρτα.

Οι ίδιοι οι γονείς των θυμάτων επιβεβαιώνουν ότι οι αστυνομικοί του Γιουβάλντε, που την πρώτη μέρα είχαν δεχθεί τα συγχαρητήρια του κυβερνήτη του Τέξας, όχι μόνο αγνόησαν τις εκκλήσεις τους να μπουν στο δημοτικό αλλά στράφηκαν εναντίον τους. Τους πέρασαν χειροπέδες και τους έριξαν σπρέι πιπεριού.

Ο 43χρονος Τζο Γκαρσία είναι το 22ο θύμα αυτής της τραγωδίας. Αφότου άφησε λουλούδια στη μνήμη της συζύγου του Ίρμα, μιας από τις δύο δασκάλες που σκοτώθηκαν, πέθανε, γιατί δεν άντεξε την απώλεια. Είχαν 4 παιδιά.

Στο σπίτι του Χοσέ Φλόρες, τα αδέλφια του βγάζουν ένα ένα τα παιχνίδια του από την ντουλάπα και περιγράφουν την αγάπη του για το χορό και τα βίντεο γκέημ. Η 9χρονη αδελφή του, Αντρέα, γλίτωσε γιατί ο Ράμος δεν μπήκε στη δική της αίθουσα.

Το Γιουβάλντε παραμένει συγκλονισμένο. Οι κάτοικοι αφήνουν λουλούδια στο αυτοσχέδιο μνημείο που στήθηκε στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ αυτών η Δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Δεν ορρωδούν προ ουδενός

«Δίδαξε σωστά το παιδί από την αρχή της ζωής του και δεν θα αποκλίνει από αυτό ούτε όταν γεράσει».

Αυτά είναι όσα υπερηφάνως και χριστιανικά έγραφε λίγες ημέρες πριν η εταιρεία κατασκευής του όπλου του Ράμος που σκόρπισε αίμα και θρήνο στο Τέξας.

Είναι φορές που η υποκρισία εξοργίζει και τους ανεκτικότερους. Η ίδια εταιρεία σήμερα δηλώνει ότι δεν είναι κατάλληλη η περίοδος για να εμφανιστεί στο συνέδριο της NRA στο Τέξας.

Το συνέδριο της πανίσχυρης ένωσης υπέρ της οπλοκατοχής διοργανώνεται μόλις 400 χιλιόμετρα και 3 ημέρες από το σημείο της κόλασης. Μεταξύ των ομιλητών ο Ντόναλντ Τραμπ, επί προεδρίας του οποίου είχε συμβεί η μαζική δολοφονία στο λύκειο Marjory το 2018.

«Ως πρόεδρός σας δεν θα καταπατήσω ποτέ, μα ποτέ, το δικαίωμα των πολιτών να κατέχουν και να φέρουν όπλα. Ποτέ μα ποτέ», έχει δηλώσει ο Τραμπ.

Οι Αρχές ανησυχούν για την ασφάλεια των συμμετεχόντων του συνεδρίου, καθώς αναμένονται ισχυρές αντισυγκεντρώσεις.

Ήδη κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει. Όπως συνέβη στη Βιρτζίνια, όπου οι μαθητές ξάπλωσαν εις ανάμνησιν των χαμένων συνομήλικων ψυχών, ή στο Μίσιγκαν, όπου οι μαθητές σχημάτισαν το «U» του μαρτυρικού Γιουβάλντε, ενώ στο Ουισκόνσιν οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα. Στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη οι διαμαρτυρίες είναι έντονες και δραματικές ταυτόχρονα.

Όπως και να ’χει, η Αμερική είναι και πάλι διχασμένη. Προφανώς ουδείς συζητεί την πλήρη απαγόρευση της οπλοκατοχής – αυτό θα διερρήγνυε το αμερικανικό DNA και την περίφημη δεύτερη τροπολογία – αλλά αυστηρότερους ή χαλαρότερους κανόνες οπλοφορίας. Κι ας αναγκάζεται κάθε πρόεδρος να θρηνεί νεκρούς.

Επιμέλεια: Δημήτρης Αθηνάκης

Περισσότερα παιδιά έχουν χαθεί από όπλα παρά από τροχαία

Αδιανόητα είναι τα στοιχεία για τη νούμερο ένα αιτία θανάτου παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποιος θα πίστευε ότι εν καιρώ ειρήνης, χιλιάδες παιδιά θα έχαναν τη ζωή τους από όπλα…

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος