Διορία 48 ωρών σε τζιχαντιστές να εγκαταλείψουν θύλακα νότια της Δαμασκού  

Στρατιωτική επιχείρηση, με την πάροδο 48 ωρών, θα αναλάβουν οι δυνάμεις του Άσαντ εναντίων  των  ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους αν δεν εγκαταλείψουν τον θύλακα που ελέγχουν νότια της Δαμασκού. Αυτό αναφέρεται σήμερα στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα al Watan. Την ίδια ώρα,  οι ΗΠΑ  καταγγέλλουν την Δαμασκό ότι ευθύνεται  για την καθυστέρηση της αποστολής των ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στην Ντούμα.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν την  περιοχή από την Τρίτη και ετοιμάζονται να επέμβουν αν δεν την εγκαταλείψουν  οι τζιχαντιστές  προσθέτει η εφημερίδα.

Ο θύλακας που ελέγχουν οι τζιχαντιστές είναι γύρω από τον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ και τη συνοικία αλ Χάτζαρ αλ Άνσουαρ, νότια της Δαμασκού.

Ο καταυλισμός Γιαρμούκ βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2011 εκεί ζούσε η μεγαλύτερη παλαιστινιακή κοινότητα προσφύγων, περίπου 160.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλοί Σύροι. Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι αρκετές χιλιάδες παραμένουν.

Κατηγορώ των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση Άσαντ καθυστερεί τους απεσταλμένους για τα χημικά

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση της άφιξης των ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα.  Εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα, από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.

Διορία 48 ωρών σε τζιχαντιστές να εγκαταλείψουν θύλακα νότια της Δαμασκού  
Defense Secretary Jim Mattis (AP Photo/Alex Brandon)

Ο Μάτις  τόνισε ότι αυτή η κωλυσιεργία είναι μια στρατηγική που η Δαμασκός έχει ακολουθήσει στο παρελθόν.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά για την καθυστέρηση που το καθεστώς επέβαλε σε αυτή την αντιπροσωπεία, αλλά επίσης ξέρουμε πολύ καλά πως έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν και έχουν κρύψει όσα έκαναν χρησιμοποιώντας χημικά όπλα», δήλωσε ο Μάτις, πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον ομόλογό του από το Κατάρ.

«Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν αυτό το χρονικό κενό έπειτα από μια επίθεση όπως αυτή για να προσπαθήσουν να εξαφανίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία πριν την είσοδο της ομάδας των ερευνητών», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος