Δηλώσεις Γιούνκερ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας και #Brexit

Δηλώσεις για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, έκανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. 

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Γιούνκερ είπε ότι δεν θα αρθούν, όσο δεν θα εφαρμόζονται οι συμφωνίες του Μινσκ, στόχος των οποίων είναι το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης.

Όπως το Κίεβο και η Ουάσινγκτον, οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη Ρωσία ότι στηρίζει τις δυνάμεις των αυτονομιστών που πολεμούν τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Από την άλλη, οι χώρες της Δύσης κατηγορούν το Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι δεν εφαρμόζουν τις συμφωνίες αυτές. Η Ουκρανία και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις των συμφωνιών.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ο Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας ότι ένα Brexit θα προκαλέσει παγκόσμια αβεβαιότητα.

“Νομίζω ότι οι Βρετανοί φίλοι θα ήταν καλύτερα να μην το κάνουν (να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ), διότι αν η Βρετανία φύγει, αυτό θα είναι η αρχή μιας περιόδου μείζονος αβεβαιότητας τόσο στη Βρετανία και εντός της ΕΕ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα “κινδυνεύσει να πεθάνει”, εάν επικρατήσει το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία. “Ομως πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από αυτό που παρατηρούμε”.

“Δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινδυνεύσει με θάνατο, αν η Βρετανία φύγει, γιατί θα συνεχίσουμε μια πολιτική στενής συνεργασίας στην Ευρώπη και μάλιστα θα προχωρήσουμε περαιτέρω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως όσον αφορά την οικονομική και τη νομισματική ένωση”, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος